Visszapattant kínaiak Mexikóban

MTI/iho   ·   2014.11.08. 12:38

Mexikó elnöke érvénytelenítette azt a döntést, amely szerint a kínai China Railway Construction Corporation (CRCC) vezette konzorcium kapta a latin-amerikai ország első szuperexpresszének építési jogát. Enrique Pena Nieto a pályázat a törvényességével és átláthatóságával kapcsolatos kifogásokra reagált.

A 3,75 milliárd dolláros kormányzati beruházásra vonatkozó szerződés hatálytalanításáról Gerardo Ruiz Esparza szállítási miniszter adott hírt a helyi televízióban röviddel azt követően, hogy az elnök a tender újbóli kiírásáról határozott.

A bejelentés hatására a CRCC papírjai a hongkongi tőzsdén tíz hónap legalacsonyabb szintjére zuhantak.

A kínai–mexikói konzorcium ellenfél nélkül kapta meg november 3-án a megbízást a 210 kilométer hosszú, Mexikóvárost Queretaróval összekötő vasúti pálya megépítésére. Sajtójelentések szerint azonban az ellenzéki Nemzeti Cselekvés Pártja kifogásolta a bekerülési érték nagyságát, továbbá azt, hogy más cégek nem kaptak elegendő időt a pályázásra. A tendert kiíró tárca szerint az építkezés költsége kevesebb, mint amit eredetileg terveztek, a pályázati idővel pedig tavaly november óta mindenki egyformán gazdálkodhatott.

Az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) pekingi csúcskonferenciájára készülő Pena Nieto döntését megfigyelők némi értetlenséggel fogadták, de nem zárják ki, hogy a pályázat újraindításával csak végérvényesen szeretné elhárítani az a gyanút, hogy az üzlet mögött tisztátalanságok lennének, s a helyzet valójában nem veszélyezteti a kínai indulók jövőbeni pozícióit.

A szóban forgó projekt eredetileg 2017 végére valósult volna meg, a szerelvények napi 23 ezer utast szállítottak volna. A maximum 300 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedő vonatok egy óránál kevesebb idő alatt tennék meg azt a távot. Napjainkban az utazási idő 2,5 óra.

Kínában korábban áttörésként értékelték a megbízás elnyerését. A CRCC arra készült, hogy Mexikó után más észak-amerikai, egyesült-államokbeli megrendelésekhez is jut.

A fordulatot egyelőre nem kommentálták.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek