Vízre, magyar! Megkezdődött a 169. balatoni hajózási idény

MTI/iho   ·   2015.04.04. 16:15
bhszezon2015_0

Halmos Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója közölte: a húsvéti hétvégén nemcsak a menetrend szerinti, hanem a sétahajózás is megindul a Balatonon, Keszthelyen például négy sétahajójárat is várja az utasokat. Kiemelte, a főszezon kezdetére a Siófok katamarán felújítva áll szolgálatba: ez lesz Magyarország első teljesen akadálymentesített hajója, a két fedélzeti szint között lépcsőlift segíti a kerekes székes utasokat.

A 2015-ös szezon első hajója, a Szent Miklós érkezik. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: MTI/Nagy Lajos)

A kikötők a fonyódi vitorláskikötő kivételével készen állnak a szezonra. Fonyódon három héttel később, április 21-én indul a szezon, mert az ottani kikötő húsz vitorláshellyel bővült, amelyeket ősszel további negyven új hajóhely követ.

Balassa Balázs Szigliget polgármestere, a Balatoni Szövetség elnöke nagy lehetőségnek nevezte a személy- és sétahajózást arra, hogy a Balaton-parti települések megismerjék egymás értékeit, milyen szolgáltatásokat kínálnak a látogatóknak, mert így tudják erősíteni egymást, a „balatoni öntudatot”. A szövetség elnöke rámutatott: a mostani fejlesztési időszakban több száz milliárd forint érkezhet a Balatonhoz, ezért fontos, hogy a régió települései együtt tudjanak gondolkodni és közösen döntsenek arról, a Balaton szempontjából mely fejlesztéseket kell erősíteni.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere beszélt 1846-ról, amikor ténylegesen megindult a balatoni gőzhajózás és Széchenyi István vezetésével vízre bocsátották a Kisfaludy gőzöst. Kitért arra, hogy az iparszerű hajózás megteremtése Keszthelyhez és Festetics Pálhoz köthető, aki vitorlásokat, szállítóhajókat kezdett gyártani a Balatonra. Elmondta, hogy Balatonfüred volt az első igazi, modern, európai ismeretekkel felvértezett hajógyártás otthona, ahol az 1800-as években Angliából idetelepült Richard Young kezdett vitorlásokat gyártani.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek