Vonatozás Ortástetőre

Jakóts Ádám   ·   2013.10.25. 06:29
00

A programot minden eddigit meghaladó siker övezte, a gyönyörű őszi időben közel 180 fő utazott a különleges szerelvényen. A nagy létszámhoz tisztes vonat is dukált: az összesen hat (három zárt és három nyitott) kocsit Miskolc Dorottya utcától Csanyik Erdei Iskola állomásig a D02-501-es Mk48-as továbbította, majd helyét ott adta át a kisvasút két C-50-es mozdonyának. Ez némi eltérés volt az eredeti tervekhez képest, de a Papírgyár állomás előtti nagy emelkedő és a síkos pálya bizonyára meghaladta volna a kis mozdonyok teljesítőképességét, ezért elkélt a „nagy mozdony”.

Útátjáróban Chinoin megállónál<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(a külön nem jelölt képeket a szerző készítette)

Az erdei iskolánál két kocsi kisorozása után – ezek utasai a nemrég megújult Forrás-völgyi tanösvény bejárásán vettek részt – már a C-50-eseké volt a főszerep, hogy a gyönyörű avarszőnyeggel borított – ámde éppen ettől igen síkos – pályán Ortástetőig továbbítsák a különvonatot. A résztvevők innen többnyire egyéni kirándulásokra indultak, többen egészen az egykori szárnyvonali végállomásig, Farkasgödör-Örvénykőig is eljutottak. A vonattal maradókat fotóvonatozás várta: a szerelvény több megállással, szebbnél szebb helyeken való fényképezési lehetőséggel egészen Papírgyárig közlekedett, majd irányváltás után – és az erdei iskolánál a tanösvényi program résztvevőivel kiegészülve – visszaindult Ortástetőre.

A délutáni programot ki-ki ízlése szerint andókúti szalonnasütéssel, vagy vadasparki sétával tölthette. Az Andókútra látogatókat útközben igen kellemes meglepetésként érte a szárnyvonal megkezdett felújításának látványa: a „nagy töltésmegcsúszás” immár a múlté, helyén vadonatúj felépítmény húzódik, alatta áteresszel, míg a „kis töltésmegcsúszás” helyreállításán éppen akkor dolgozott a kivitelező. Ezzel párhuzamosan a kisvasút pályás csapata pedig megkezdte a vágányok felújítását az Ortástető utáni szakaszon, így rövidesen ismét Mahócáig járható lesz a szárnyvonal!

Más nézőpont, közel azonos helyszín<br>(Békés Tamás felvétele)

A nap végén egy-egy óra eltéréssel két vonat is a hazatérők rendelkezésére állt, amelyekre Ortástetőn és Csanyik Erdei Iskolánál egyaránt fel lehetett szállni. A résztvevők egybehangzó véleménye alapján most is egy igen kellemes és tartalmas napot tudhattak maguk mögött a különvonatra jegyet váltó kisvasútbarátok.

A mahócai szárnyvonal közelmúltbéli története

A Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) Mahócai szárnyvonalán 2008 júniusa óta szünetel a menetrend szerinti személyforgalom. Ennek oka elsősorban a sorozatos sín- és kapcsolószerlopásokban keresendő, amelyek 2008-ban komoly károkat okoztak a vonalon. A tolvajok – akiket a rendőrség később elfogott – felszedték Mahóca állomás szinte teljes vágányanyagát, valamint Ortástető állomáson is károkat okoztak. Utóbbiakat az üzemeltető Északerdő Zrt. később helyreállította. A szárnyvonal részleges felújítása – részint a lopásokkal azonos időben – Papírgyár állomástól hozzávetőleg Chinoin megállóhelyig történt meg.

Ideális erdei vasúti környezet és évszak

A 2010-es nagy esőzések szintén okoztak károkat a szárnyvonalon. Ortástető állomás után körülbelül 400 méterrel két helyen is megcsúszott a töltés, lehetetlenné téve mindennemű vonatmozgást. Az eleddig utolsó, még az ép vonalon végighaladó személyszállító vonat 2008 májusában közlekedett különvonatként Mahóca állomásig. Ezt követően csak Csanyik Erdei Iskola állomásig volt alkalmi vonatközlekedés. A forgalomszüneteltetés előtt a nyári idényben szombati napokon egy vonatpár közlekedett Miskolc Dorottya utca és Mahóca között.

Lőtér és Ortástető közt<br>(fotó: Békés Tamás)

A LÁEV baráti köre kezdeményezésére elsőként 2012. május 5-én indult meghirdetett különvonat közel négy év után elsőként a szárnyvonalra, amely programokat igyekeznek hagyománnyá tenni, bízva abban, hogy ezzel megelőzhető a vonal teljes megszűnése. Ehhez partner az üzemeltető Északerdő Zrt. is, amely ennek kapcsán jelentős karbantartási munkálatokat végzett a szárnyvonalon.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek