csik

 

 

 

A hosszú hónapok óta húzódó és az előrejelzések szerint minimum három évig tartó közösségi közlekedési átalakulás egyáltalán nem a vasút helyzetének ellehetetlenítéséről kell szóljon, erről semmilyen szabályzat nem rendelkezik – állítja a VTSZ elnöke. A reorganizáció autóbuszlobbival vastagon átitatott, speciális értelmezésével azonban sem a vasúti dolgozók, sem az utasok, főként a vidéken, nehéz helyzetben élők érdekeit nem szolgálja a kormányzat. Világosan látszik, hogy a vasút ilyen mértékű elhanyagolása, majd a jegyárak megemelése az autóbuszos, közúti közlekedés malmára hajtja a vizet. Lehet beszélni európai átlaghoz képest is lesújtóan alacsony utasszámokról, az infrastruktúra üzemeltetésének költségeiről, pályahasználati díjról, de a problémát ezzel nem oldottuk meg. Várhatóan nem fog segíteni az a „takarékossági csomag” sem, amely alapján újabb 29 vonalon szűnne meg a vasúti forgalom. Ez már 2007-ben sem vezetett eredményre, hiszen nem származott belőle érdemi megtakarítás. Magával hozta viszont több ezer vidéki lakos életének ellehetetlenülését, az ellenvetések pedig elsiklottak a döntéshozók füle mellett. A vidéki emberbe – Csanádi szerint – bele lehet rúgni, közben az ugyancsak veszteséges BKV-nál fel sem merült, hogy például autóbuszvonalakat kéne megszüntetni a költséghatékonyság érdekében: mindezt az érdekérvényesítések hatékonyságának eltérése miatt. Így kerülhetett megint előtérbe a mellékvonalak kérdése. Ezek döntő többsége olyan térségeket érint, amelyek elmaradott helyzetűek, az utak vagy borzasztó minőségűek, vagy egyáltalán nincsenek is. Mégis bezárásukon gondolkodnak, pedig az igazi veszteséget nem a mellékvonalak, hanem a vasúti fővonalak termelik – mutatott rá a polgármester. Egy Bz motorkocsin mégsem olyan feltűnő a kevés utas, mint egy 10 kocsis gyorsvonaton...

A VTSZ a rombolás megakadályozása érdekében 143, a szövetséghez tartozó település polgármesterével, egyéb, a bezárandó vonalak által érintett településekkel, a megyegyűlési elnökökkel és a miniszterelnökkel is felvette a kapcsolatot, majd Mernyén Hónig Péter közlekedési miniszter részvételével szervezett egyeztető tárgyalásokat. A tervezet megismerése után a megyék több mint fele írásban felajánlotta együttműködését az áldatlan állapotok elleni küzdelemben. Október utolsó hetében a Közlekedési Klub részvételével közös konferenciát szerveznek, ahová a vasút iránt elkötelezett politikusokat, parlamenti képviselőket várják.

A magyar sajtót bejárta a vasútbezárások híre, azonban ahány médium,  annyi eltérő értéket olvashatunk a bezárandó vonalak tekintetében, néha egy írásban kettőt is. A VDSZSZ által közölt kormányanyag (a 2002 óta szünetelő, felszedett pályájú táskai vonalat és a táblázat cellahibáit nem számítva) 29 „Bezárható”, hét „Nem zárható be” és két „Nem zárható be, csak szolgáltatáscsökkentés” jelöléssel ellátott vonalat tartalmaz, a KHEM honlapjára felkerült, az autóbuszos pótlások előzetes tervezete pedig már csak a 29, részlegesen vagy teljesen bezárandó vonal adatait közli.