Záhony lassan kiürül

iho   ·   2016.01.26. 13:31

A záhonyi körzetre a szlovákiai Ágcsernyő – a mienknél korszerűbb – átrakója eddig is nem kívánt fogralomelszívással hatott, de a Csap–Záhony átmenettel közlekedő orosz szállítmányok eddig biztonságban eljutottak Magyarországra. A Lada magyarországi vezérképviselete azonban a közelmúltban jelentette ki, hogy az autószállítmányok ezentúl Záhonyt kikerülve, közúti trélereken érkeznek majd hazánkba, és legutóbb a felújításra szoruló metrókocsikat is kerülő úton vitték el. Az ok igen prózai: az ukrán vasút területén néha hosszasan várakozó szerelvények őrzését nem oldják meg, így az érzékeny vagy értékes szállítmányoknak inkább kerülő útvonalat keresnek a megrendelők.

A jelenleg négyszáz főt foglalkoztató Záhony-Port Zrt. 2015-ben már csak 2,5 millió tonna áru kelezésére készítette fel erőforrásait, ám az ukrajnai válság ehhez képest is nagyjából harminc százalékos csökkenést idézett elő. Az év közepétől – hogy ne kelljen az elbocsátásokkal szembenézni ˜– csökkentett munkaidőt vezettek be, de ki tudja, meddig lesz ez elég; napjainkban mindössze napi egy-két vonat érkezik Záhonyba – írja a magyaridok.hu.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek