Zajlik az élet a szolnoki repülőmúzeumban

iho/repülés   ·   2019.04.12. 12:00
reptarkisapr

Rengeteg újdonsággal szolgál az idei április a szolnoki RepTár Szolnoki Repülőmúzeum látogatóinak derült ki az intézmény szerkesztőségünkhöz eljutott sajtótájékoztatójából

Új gépek érkeznek

Az első különleges Mi-24-es harcihelikopter a 117-es oldalszámú rétisas festésű Csőrike I., mindenki kedvence 2017-ben érkezett, 2019-ben további két festett gépet is elhelyeznek a RepTárban.

Idén a 714-es oldalszámú, avagy a Golden Hind, magyarul Arany Szarvastehén és a 716-os, Csőrike II. teszi teljessé a díszfestésű gépek sorát. Története 2007-ben kezdődött. A gépen a helikopter NATO nevéből egy HIND, egy szarvas bontakozik ki. Emellett a magyar zászló színeit is viseli.

Kétezertíz augusztusában mutatkozott be a legújabb díszfestésű helikopterük, akit a Csőrike II. névre kereszteltek, hisz 716-os oldalszámú Mi-24 V is sas mintázatot kapott. Ezzel immár három díszfestésű Mi-24-es harcihelikopterrel büszkélkedhet majd a RepTár.

A gyűjteménybe a 0076-os gyári számú Zlin-43 repülőgép érkezik, mely 1975 májusában készült Otrokovicében. Az eszközt 1976. április 30-án állította üzembe a Magyar Honvédség, majd a típus kivonása után 2007 márciusában átadták a Magyar Repülőszövetségnek. Civil lajtstromjele HA-FBK lett, 2012. november 16-án emelkedett utoljára a levegőbe. 7434 felszállást teljesített, 4064 óra 58 perc repülési idővel. A repülőgép utolsó üzembentartója a Honvéd Sportrepülő Egyesület volt, jelenleg folyamatban van a RepTárba való áthelyezése.

Értékes gyűjteményekkel gyarapodott a szolnoki repülőgépmúzeum gyűjteménye, érdemes ellátogatni (fénykép: RepTár)

Értékmentés

A RepTár fennállása óta közel 1500 felajánlott tárgyat kapott, amelyekben megtalálható újság, könyv, jelvény, felvarró, emléktárgy, felszerelési tárgyak, egyenruha, dokumentumok, fényképek, II. világháborús emlékek, modellek. Ezek közül a legértékesebb, Zoltán Lajos hagyatéka, ami egy pilótaszemüveg. Eszmei érték szerint az Ujvári hagyaték a legértékesebb, mivel átfogó képet ad a korai aviatikából és az I. világháborúból.

Felvidéki trófeák

Az 1939. március 24-i magyar–szlovák légi harcok voltak az első megmérettetései a Magyar Királyi Honvéd Légierőknek, ezért a harcok emléktárgyai olyan népszerűek voltak, hogy a század tagjain felül a légierő magas rangú tagjait is ezekkel ajándékozták meg. Az összecsapás után Csekme Béla százados századparancsok úgy döntött, hogy a Palkó főhadnagy által lelőtt gép darabjait beszállítják a századhoz. A szlovák területen fekvő roncsból a század szerelői a szárazföldi csapatok fegyveres biztosítása mellett beszállították a gép maradványait. A roncs motorjának dugattyúiból hamutartókat készítettek, melyekbe a pilótajelvényt, a harc helyét és dátumát belevésték. A vászonborításból a szlovák légierő felségjelzését kivágták és ebből is emléktárgyak készültek. Ezekből kapott Kertész Árpád őrmester is, aki a délelőtti és a délutáni összecsapásban is részt vett. A győzelmi trófeákat a háború utáni időkben csak kevés ember láthatta, mert nem lehetett ezekről az eseményekről még beszélni sem. A repüléstörténet iránt érdeklődő Szakács Tibor egy utcányira lakott Kertész Árpádtól, és felkereste a veterán pilótát. A sok találkozás során baráti kapcsolat alakult ki köztük. Szóba kerültek a dicsőséges légi harcok, és megnézhette a lelőtt szlovák gépből készült trófeákat. Kertész Árpád haláláig őrizte ezeket az emléktárgyakat, majd halála után Szakács Tiborhoz, majd Dr. Kállai Miklóshoz kerültek a felvidéki emlékek.

A RepTár a felvidéki légiharcok 80. évfordulója alkalmából egy évre kölcsön kapta a tárgyakat, melyet mostantól megtekinthetnek a látogatók.

RepTár új és megújított kiadványai

Elkészült egy múzeumpedagógiai kiadvány, amelyben csoportok részére ajánlanak korosztályra specializált foglalkozásokat. A kiadványt már több szolnoki iskolába eljuttatták.

A múzeum nyitásakor elkészült térképes kiadványt frissítették, megújították, modernizálták. Színes fotók kerültek a kiadványba, kiegészítették „Ne hagyd ki!” gépekkel és egy javasolt bejárási útvonallal is segítik a RepTárba érkezőket.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.