csik
A Zillertaler Verkehrsbetriebe AG (ZVB AG) keskennyomközű vasútjával és kiterjedt buszhálózatával a legjelentősebb vállalat a Zillertal tömegközlekedésében. A céget 1899-ben alapították, tevékenységüket 1935-ben bővítették buszjáratokkal. A ZVB AG központja Jenbachban található és napjainkban 170 alkalmazottat foglalkoztat. Részvényeinek fő tulajdonosai a völgyben elhelyezkedő községek és Jenbach város önkormányzata.

1
Személyvonat a jenbach-i fűtőház előtt indulásra kész

A 31,7 kilométer hosszú, 760 milliméter nyomtávolságú vasútvonal 1902. július 31-én kezdte meg működését. A vonal Jenbachból indul 530 méter tengerszint feletti magasságból, és az Inn mellékfolyója, a Ziller völgyén keresztül érkezik a száz méterrel fentebb lévő Mayrhofenbe. Útközben Ascauban és Strassnál kereszteznek az óránkénti, szezonban akár félóránkénti ütemes menetrenddel közlekedő vonatok. Indulási és érkezési idejük természetesen az ÖBB-vonatokéhoz igazított.

2
A legfiatalabb mozdony, a D16-os Mayrhofenben személyvonatával

A modern dízel- és motorvonat-flotta végzi a személyszállítás zömét, de jellegének megfelelően több gőzmozdonyt is fenntartanak, főleg kiránduló- és nosztalgiavonatok céljából. A kötött pályán évi 1,67 millió (!), buszokkal további 1,17 millió utast szállító Zillertalbahnnak fontos szerepe van a helyiek életében. Iskolások és munkába sietők ingáznak rajta napi rendszerességgel, továbbá a mintegy 80 ezer gőzzel körített nosztalgiára vágyó turista is jelentős bevételforrás. A teherforgalom is komoly, évi 330 ezer tonna a szállított áru, amely főleg faanyagból tevődik össze.

4
Jenbach keskenynyomközű rendezőpályaudvarán a normál nyomtávú vagonokat a háttérben látható daru segítségével lapos trélerre emelik, megspórolva az átrakodás idejét

Számos mozdonytípust üzemeltetnek, aprócska, 5,5 méteres tolatótól a legfrissebben, 2004-től beszerzett, igen darabos megjelenésű, 14 530 milliméter hosszú nagy dízelekig. Utóbbi, D14-16 számozású gépek 746 kilowattos teljesítménye megfelel a teherforgalom számára is. Az öt gőzösből álló flotta is irigylésre méltó.

11
A hatalmas teherforgalom miatt külön tolatógépeket is alkalmaznak

A Zillertalbahn kezdőpontja Jenbach Bécsből indulva az Innsbruckba tartó IC-kkel könnyen megközelíthető. Szintén itteni nevezetesség a szezonális üzemű Achenseebahn, de közel van a Brenner-hágó vagy a Tirol székhelyéről Garmisch-Partenkirchenbe tartó hegyi vonal is. Reméljük, hogy a képektől kedvet kapnak egy kis tiroli vonatozásra!

3
Körüljárás Mayrhofen állomáson

6
Érkezik a nosztalgia vonat. A felvétel Ramsau-Hippach állomáson készült

7
Jenbachból Mayrhofenbe tartó személyvonat Ramsau-Hippach állomáson
(a szerző felvételei)

Válogatás az Indóház Online korábbi kiadásából