Zólyomi életképek

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.11.13. 17:30
RT_kiskep

Partner weboldalunk, a szlovák Railtrains.sk segítségével bekukkanthattunk a zólyomi járműjavító (ŽOS Zvolen) műhelyeinek kapui mögé. A legnagyobb újdonság, az Ukrán Vasutak (UZ) számára felújított CSME 3 típusú dízelmozdony. Ezenkívül természetesen sok más érdekesség is található a járműjavítóban. Cikkünk fotógalériájában mindent megtalálnak.

A CSME 3 dízelmozdony prototípusa. A képre kattintva galéria nyílik<br>(fotók: Railtrains.sk)<br>

A CSME 3 típusú felújított mozdonytól sokat várnak Zólyomban. A teljes modernizációt a járműjavítóban végezték, ott is fejlesztették. Számukra ez az első keleti megrendelés, s ha az ukránoknak beválik a mozdony, további nagy megrendelés jöhet tőlük. A jó minőségű felújítás azért is fontos a zólyomiaknak, mert a múltban Csehszlovákiából körülbelül nyolcezer Dongót (Čmelák) szállítottak le a volt Szovjetunió országaiba. Ezek mind-mind felújításra szorulnak – ha nem is maradt életben mindegyikük, ez még akkor is nagyon nagy szám. A mozdony felújítását Zólyomban végzik, az ukrajnai Poltava járműgyártó megbízásából. Mondhatni a régi Dongóból csak a váz maradt, minden más megújult. Egy új mozdony árának körülbelül a hatvan százalékából sikerült egy jó minőségű, modern, nehézsúlyú vasúti járművet létrehozni. A Dongók élettartama így harminc évvel megnőtt. A prototípus kész, most még öt ilyen mozdony felújítását végzik el a műhelyben, aztán eldől, lesz-e további megrendelés.

Műszaki rajz<br>(forrás: ŽOS Zvolen)

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek