Törött szárnyú madár: eddig ez a MiG-15 történetének vége

Trautmann Balázs   ·   2011.07.29. 13:26
DSCF9455_cr

Jelen sorok írója is csak a földön találkozhatott Vele: Szolnokon, az ünnepélyes bemutatón. A könnybe lábadó szemek, a közös fényképek, a lemezeket tapogató, simogató öreg kezek mind-mind azt mutatták: egy darabka történelem, egy darabka varázslat áll a hangárban, majd dübörögteti meg hajtóművét a repülőtéren.

A történet most megszakad, a gép szétszedve, szárnyaitól megfosztva fekszik abban a hangárban, ahol egyszer már új életet kapott. Végtelenül szomorú látvány mindazoknak, akik időt, energiát és pénzt nem sajnálva segítették az öreg „vas” megújulását, s persze az érdeklődők a drukkerek seregének is, hiszen a HA-UTI komoly rajongótábort tudhat magáénak.

Köszönet Szabó Péternek és az rchelikopter.hu csapatának a pontos és sajnálatosan korrekt képekért: mint egy orvosi diagnózis részletei, olyanok ezek a felvételek.

A leszerelt szárnyak

A földnek ütközésben sérült szárnyvég

A törzs első-alsó része is komolyan megsérült

Éppen csak annyira modern, amennyire nagyon kell

A gép alját ért ütés a fegyverbölcsőnek sem tett jót

A szárny-törzs kapcsolat is sérült

A gépágyú makettjének bekötése, az ütés eredménye jól látható

A gondos kezek munkája: hibátlan felújítás

A szolnoki felszállás az előző leszállásnál megsérült gumiköpenyek miatt maradt el

Betegen is méltóságteljes a HA-UTI

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Ne mássz a vonat tetejére, életveszélyes és tilos!

MÁV/iho   ·   2024.03.20. 09:00

Ismét egy fiatal életébe került Budaörsön, hogy vasútüzemi területen illegálisan felmászott egy mozdony tetejére, ahol a 25 ezer voltos felsővezeték közelében halálos áramütést szenvedett. A MÁV újból és újból kéri a szülőket és pedagógusokat, nyomatékosan hívják fel a fiatalok figyelmét arra, hogy vasútüzemi területen tartózkodni életveszélyes és tilos!