A hejcei katasztrófa áldozataira emlékeztek

iho   ·   2020.01.20. 09:00
hejcei_tragedia0

A megemlékezésen – mint minden évben – ezúttal is jelen volt a tragédia egyetlen túlélő katonája, Martin Farkaš, aki elhelyezte elvesztett katonatársai emlékművénél koszorúját. A tragédia helyszínén, a Borsó-hegyen emelt obeliszket Benkő Tibor magyar honvédelmi miniszter és Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter koszorúzta meg, az emlékműnél és a kopjafáknál mécsesek égtek.

Mint emlékezetes, 2006. január 19-én este zuhant le a szlovák légierő AN 24-es csapatszállító repülőgépe, amely a koszovói KFOR misszióból szállította haza a szlovák békefenntartókat. A gépen utazó 43 szlovák katona közül csak Martin Farkaš főhadnagy élte túl a balesetet.

(fotók: MTI/Vajda János)

A repülőgéppel helyi idő szerint 20.39-kor veszítette el a kapcsolatot a légiirányítás. A repülőgép a Hejce és Telkibánya között található, 700 méter magasságú Borsó-hegynek ütközött. A repülőgép lezuhanásakor körülbelül húsz kilométerre volt a kassai úticéljától, és mintegy három kilométerre a szlovák–magyar határtól. A repülőgép a kassai légiirányító központtal volt kapcsolatban. A repülőgép lezuhanása előtt a Borsó-hegyen 800 méter hosszan és harminc–negyven méter szélességben letarolta a fákat, majd a földbe csapódott, darabjaira szakadt, kigyulladt és kiégett. A repülőgép roncsai mintegy 1800 négyzetméteres területen szóródtak szét. A mentést nehezítette a hideg időjárás és a baleset helyszínének nehéz megközelíthetősége.

Martin Farkaš a gép lezuhanásakor a gép mosdójában tartózkodott, koponya- és tüdősérüléseket szenvedett, a becsapódáskor rövid időre elveszítette az eszméletét. Miután magához tért, mobiltelefonon felhívta feleségét Szlovákiában, majd Farkaš felesége értesítette a szlovák hatóságokat a repülőgép lezuhanásáról. A helyszínt először a szlovák mentőegységek érték el.

A vizsgálóbizottság jelentése szerint a katasztrófát az okozta, hogy a pilóták vélhetõen alábecsülték a repülőgép alatti terepmagasságot. A helyszínen azóta obeliszket és 42 kopjafát emeltek az áldozatok emlékére, a település központjában pedig emlékművet állítottak. A főalak egy szárnyak nélküli, zuhanó angyal, amelyet a letarolt fák vesznek körbe. Az emlékmű Perleczky Lőrinc, Molnár László és Szabó László alkotta galántai művészcsoport alkotása. A szerencsétlenség áldozatairól minden évben megemlékeznek Hejcén a szeretteiket elvesztők, a katonatársak, a szlovák és a magyar honvédség vezetői, a mentésben részt vevők és a helybéliek.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.