Markoló a repülőtéren

iho   ·   2014.09.21. 08:45
cim

(fotók: Molnár György)

„A Dunakeszi Repülőtérért” Facebook-csoportban hozták nyilvánosságra és heves reakciókat keltett a netes fórumokon a hír, hogy Dunakeszi repülőtéren szombat reggel megjelent egy markoló és elkezdte felbontani a reptér egy adott pontján a talajt.

Mint a bejegyzésekből kiderült, a reptéren szeptember 27-én Legion Run címmel rendeznek sporteseményt, és a furcsa talajbontással a futópálya egyik akadályát akarták kialakítani. Mint az esemény weboldalán olvasható: „A Legion Run egy 5k akadályfutás legalább tizenöt világszínvonalú akadállyal, sárral, tűzzel és szögesdróttal... A helyszíneket gondosan választjuk ki. Hogy a dolgok érdekesek maradjanak, az akadálypályáink számos természetes akadályt is tartalmaznak. (...) Az akadályok a hely függvényében változhatnak és az út során mindig légy kész szembenézni egy-két meglepetéssel.”

A Facebook-csoportban jelezték, hogy maga a dunakeszi ősgyep megbontása is tilos lenne ezen a természetvédelmi területen. Molnár György, az fb-csoport alapítója szerint javasolták a kivitelezőnek, hogy a markolóval történő ásás helyett „helyezzenek el geotextíliát és arra földet, illetve, hogy a nyilván keményebb gyepes talajon fa alápakolással hozzák vízszintesbe. Az ősgyep megbontásához nem járulunk hozzá! A széleken is csak úgy, hogy a fölső gyeptéglákat kézzel kivágják, hogy a helyreállítás során azokat rendben visszahelyezik. Széleken a mező, és nem a reptér szélét értjük!”

Az egyik pilóta-hozzászóló arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkálatok még csak nem is a biztonsági zónában zajlottak, a helyszín messze van a pályától. „De ez a lényegen semmit sem változtat! Egy adott esetben kényszerhelyzetben levő repülőgép a reptér területére bárhova leszállhat, nem csak a munkaterületére!”

A repülőteret üzemeltető Malév Repülőklub vezetője, Benedek János az iho/repülésnek elmondta, a szervezők mintegy másfél hónappal korábban keresték meg őket, és abban állapodtak meg, hogy a futóversenyhez kapcsolódóan a repülőtér munkaterületén kívül lehet munkálatokat végezni. A fotók tanulsága szerint ez valóban így történt, a betonjelektől alig egy-két méterre láthatók a legközelebbi kupacok.

Mindezzel együtt az internetes fórumokon a repülőtársadalom komoly felháborodása érzékelhető, és az aggodalom, hogy ez az esemény is része a repülőtér ellehetetlenítésére irányuló törekvéseknek.

Higgadtabb hozzászólások szerint az nem baj, sőt jó is, ha „futkároznak” a repülőtéren, csak ne okozzanak semmi helyrehozhatatlan kárt.

Legfrissebb információk szerint a versenypályát áttervezték, annak kiépítése nem érinti a reptér munkaterületét, és a gyeptéglákat ott is vissza kell helyezni, ahol szombat reggel felszedték.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.