Milyen összetevőkből áll a jó minőségű kutyatáp?

iho   ·   2019.02.20. 16:40

(x)

A laikusok el is vesznek az óriási piaci kínálatban, és sokszor megesik, hogy nem néznek utána, mit is vesznek le a boltok polcairól.

Mi a táplálékigénye egy átlagos felnőtt kutyának?

A kutyák természetes tápláléka évezredek óta az állati eredetű fehérje, amivel biztosítja az állat a megfelelő energiát a mindenkori tevékenységéhez. Amikor a kutyák helyes, kiegyensúlyozott táplálkozásáról van szó, nem kell rögtön arra gondolni, hogy saját magunk állítsunk össze egy komplett menüsort. Bőven elég, ha figyelünk arra, mit vásárolunk meg kutyusunknak!

Amit érdemes szem előtt tartani az az, hogy a kutyusoknál, mint az embernél is vannak bizonyos életkorok, testalkatok, tevékenységek, amiket figyelembe kell venni az étrend összeállítása kapcsán. Fontos tudni azt is, hogy a kutyusnak van-e valamilyen táplálékallergiája.

Annyival egészítenénk még ki a fentieket, hogy a kutyák számára nem egy gasztronómiai élvezet az étkezés, hanem a létfenntartó ösztönük kielégítése. Így természetes számukra, ha ételt látnak a gazdi kezében, akkor azt próbálják szép tekintettel elkoldulni, de hosszú távon nem biztos, hogy jót teszünk azzal, ha mindenféle emberi ételt megosztunk a kutyusunkkal.

A kölyökkutya kezdeti hozzátáplálása

A kölyökkutyák hozzátáplálását egy hónapos korban már érdemes elkezdeni, amivel lassan-lassan át fognak állni az önálló étkezésre. A kezdet kezdetén már vegyük számításba, hogy milyen fajtáról van szó, mekkora lesz a testtömege, illetve a testalkata, így ennek megfelelő kutyatáppal tudunk hozzájárulni az egészséges fejlődéséhez, kialakuló immunrendszeréhez, jól működő emésztéséhez. Érdemes itt megjegyezni, hogy egy kis termetű kutyus 8-12 hónapos korában már felnőtt, míg egy nagytestű kutya 2 éves koráig kölyöknek számít.

A jó minőségű kutyatáp ismérve

A jó minőségű kutyatápok nem tartalmazhatnak ízfokozókat, színezőanyagot. Ezzel szemben minél több a természetes eredetű tápanyag, annál értékesebb táplálékforrást biztosítunk a kutyusunk számára.

Itt szeretnénk megemlíteni, hogy azon kutyaeleségek, amelyeket a hipermarketek polcairól, raklapjairól emelünk le, nem feltétlenül jelentik az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás kulcsát. Miért? Mert hiába van ráírva, hogy teljes értékű eledel a kutya számára, a törvényileg szabályozott minimális fehérjetartalma csak 15%, a többi ún. adalék, mint pl.: húsliszt, gabonafélék, amiket a gyártók olcsón beszerezhetnek.

Ezen adalékoktól alakulhat ki a kutyák ételallergiája, mert ezen növényi eredetű összetevőket nem képesek a tápcsatornájukkal megfelelően megemészteni, és ezzel elegendő energiát nyerni. További negatív szempont, hogy a gabonafélékkel rengeteg szénhidrát kerül a szervezetükbe, amivel növelhetjük a kutyák testsúlyát és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A minőségi kutyatápok megfelelő arányban tartalmaznak állati eredetű fehérjét, természetes, egészséges zöldséget (pl.: csicseriborsó, kakukkfű) és gyümölcsöt (pl.: vörösáfonya, málna), amely tápanyagok hozzájárulnak az állat ízületeinek, csontozatának, immunrendszerének, emésztőrendszerének, stb. egészségéhez.

Kapcsolódó hírek