A döntő elmaradt, az előfutamok győztese győzött

iho   ·   2014.10.13. 11:15
cim

A helyszín, ezalkalommal is egy hatalmas autóversenypálya<br>(fotók: Red Bull Air Race)

Kurtán-furcsán zárult a Red Bull Air Race futama Las Vegasban: az előfutamok rendben lezajlottak, magának a versenynek a napjára azonban a versenybizottság döntése szerint repülésre, pontosabban versenyzésre alkalmatlanná vált az idő.

Bujócska repülőverseny-módra

Az edzésnapokon is már erős szél és 30 fok feletti hőmérséklet volt, vasárnapra azonban a szél még inkább beerősödött, 30 csomónál erősebb lökésekkel, és ez nem egyszerűen a gépeket és a versenyzőket hozta nehéz helyzetbe, hanem még a pályát kijelölő pilonok sem maradtak olykor a helyükön. A nagy szél nagy turbulenciát okozott, és ez tette igazán irreálissá a repülést. Így az idén újraindult sorozat hetedik futamát néhány induló és több pilonszakítás után lefújták, és a futam eredményeként az utolsó teljes futam, a szombati kvalifikáció sorrendjét állapították meg.

A turbulencia miatt sok volt a hiba

Ezek szerint a győztes a kanadai Pete McLeod lett, a brit Nigel Lamb és a német Matthias Dolderer előtt. Az idei sorozat egyik bajnok-esélyese, az osztrák Hannes Arch csak ötödik, az ugyancsak jó esélyekkel repülő brit Paul Bonhomme pedig hetedik lett. Az igazi nyertese ezzel a furcsa futamnak a második helyezett Nigel lett, aki Las Vegas után összetettben most öt ponttal vezet Arch és hat ponttal Bonhomme előtt.

Olykor maguk a pilonok is megadták magukat

McLeod különleges sorozatot tudhat magáénak, mert idén ez volt a negyedik előfutam-elsősége, amit ez alkalommal végre sikerült győzelemmé váltania, igaz, verseny nélkül, eddig neki csak két harmadik hely jutott. Ráadásul pénteken még a csapatának gondjai voltak a gép motorjával, közelebbről az üzemanyagrendszerével is. Besenyei Péter a 12. helyen jutott volna be a végül meg nem tartott döntőbe, az összetettben most a tízedik.

McLeod győztes repülése, bár ezt ekkor még a pilóta nem tudhatta

A versenyzők többnyire csalódottan nyilatkoztak, de elfogadták a döntést, bár a magyar bajnok elmondta: ő jól érzi magát a nehéz körülmények között, hiszen ha minden sima és kellemes, akkor bárki megrepüli a versenyt, ha nehezebbek a feltételek: több pilótatudás kell.

Besenyei Nevada egén

Két hét múlva Ausztriában, Spielbergben zárul az idei Red Bull Air Race sorozat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.