Air Race: minden az utolsó futamon dől el!

iho   ·   2018.10.11. 08:45
cim

Az amerikai Michael Goulian dupla sikere: megnyerte a futamot, és első amerikaiként lehetett diadalmas épp a legpatinásabb helyszínen az Egyesült Államokban, a kontinens motorsportjának bölcsőjénél. A lényeg: Indianapolis némi meglepetést hozott a végső megmérettetésen, az elmúlt néhány futamot uraló Martin Sonka nem teljesített jól, Goulian mögött pedig a kanadai Pete McLeod végzett, akinek ez volt idén az első pódiumhelyezése, ugyancsak régen állt dobogóra a harmadik helyezett francia Nicolas Ivanoff.

Goulian repeszt az első hely felé

Goulian győzelme annál is inkább meglepő volt, mert előzőleg, Bécsújhelyen csak tizenkettedik volt, Indianapolisban pedig csak a leggyorsabb kiesőként sikerült visszakapaszkodnia a legjobb nyolc közé. A két további bajnoki aspiráns, Sonka és az ausztrál Matt Hall nem jutott a döntőbe, Sonkát az amerikai Chambliss győzte le, a cseh pilóta szerint a motorbeállítással volt gond.

Velarde és Ivanoff párbaja azért volt érdekes, mert mindkét pilóta hibázott és levonásokat kapott, de összesítve Ivanoff juthatott tovább. Goulian simán verte Boltont, Murphy és Chambliss párbaját utóbbi egy túl magasan repült kapu miatt vesztette el.

Patinás pálya földön-égen

Hall pilonszakítás miatt kapott büntető másodperceket, ezért nem jutott tovább McLeod ellenében. A legjobb négy között Goulian higgadt és szuperstabil repüléssel végezte a futamot, McLeod hasonlóképp, csak épp fél másodperccel lassabban...

Ivanoff mögött a negyedik a feltörekvő brit Ben Murphy végzett, és ugyancsak értékes volt a chilei Bolton ötödik helye. Az elmúlt évek olyan sztárpilótái is ott voltak a sereghajtók között, mint Dolderer, aki véletlenül lekapcsolta a füstölőjét, és Muroya, aki szintén beszedett büntetéseket.

Sonka is megnyerheti még a világbajnokságot

Az összetett állása tehát az utolsó verseny előtt egészen különleges: Goulian az élen hetven ponttal, Sonka hatvanöttel a második, mögötte csak két ponttal lemaradva Hall, a következő versenyző-pilóta Mika Brageot pontjainak száma messze alacsonyabb, mindössze harminchat. Vagyis a vezető trió végső sorrendje novemberben Texasban, Fort Worth pályáján, az utolsó versenyen dől el – az sem kizárt, hogy a legutolsó repülésekkel.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.