C-27A szimulátor - az eredeti gépből

iho/repülés   ·   2011.08.25. 19:18

Az első C-27A szimulátor építése már meg is kezdődött. A 90-0170 lajstromjelű gépet az amerikai Különleges Műveleti Parancsnokság használta, majd a gép a Davis-Monthan Légitámaszpont híres sivatagi tárolóhelyére került. Innen a Robins Légitámaszpontra vezetett az útja, ahol most megkezdődött a gép szétszerelése. A gép szárnyait, a szárny bekötési pontját, a hátsó vezérsíkokat leszerelték, majd a 25 méter hosszú törzs kamionra került – hét órányi munka után.

Ismét levegőben az öreg gép szárnya <br>(fotó: USAF)

A repülőgépet alaposan átépítik: a gépből egy olyan, komplex kiképző rendszer épül, amely a pilóták mellett a rakodómesterek oktatására is alkalmas lesz. A csaknem 16 tonnás géptörzset augusztus 11-én szerelték szét, hiszen ezt az amerikai Savannah városán keresztül Szlovákiába kell szállítani, ahol a trecini (trencséni) székhelyű Virtual Reality Media építi át. A számítógépes rendszerek, a projektorok és a szükséges szoftverek itt állnak össze szimulátorrá, és az elkészült, letesztelt rendszer ezután kerülhet Kabulba. Itt a NATO szakembereinek felügyeletével és az Amerikai Légierő 538. Expedíciós Százada szakembereinek  segítségével kezdődik majd meg a kiválasztott hajózók továbbképzése.

A tervek szerint összesen négy szimulátor kerül Afganisztánba, ahol a Légierő  állományába húsz felújított C-27A kerül majd. Az első 11 példány az Olasz Légierő lekonzervált, használt gépeiből került ki.

Nem megszokott a teljes géptörzs felhasználása a szimulátorok építéséhez. Jellemzően speciálisan erre a célra épített kabinokba építik bele az oktatást végző fedélzeti rendszereket, de gyakori megoldás az is, hogy az üzemképtelenné vált vagy megsérült gépek pilótafülkéje repül tovább a földön.

Kapcsolódó hírek