Imádnak gyalogolni a bécsiek

iho   ·   2020.03.09. 09:00
gyaloglo_becsiek0

A bécsi Mobilitási Ügynökség által készített kutatás az eddigi legátfogóbb jelentés a gyalogos és biciklis közlekedés témakörében. A megkérdezetteket személyesen, online és telefonon keresték meg, összesen mintegy kétezerötszáz lakos mondhatta el véleményét. A szívesen gyalogló bécsiek aránya nyolcvankét százalék, ami meghaladja az országos átlagot. Negyvenhét százalékuk ráadásul tudatosan közlekedik így, hiszen tisztában vannak vele, ezzel hozzájárulnak a klímavédelemhez. A lakosok több mint háromnegyede naponta tíz percnél hosszabb távon megy gyalog.

Habár a megkérdezettek általában elégedettek voltak, megfogalmazódtak javaslatok is arra, hogy mi tehetné még nagyobb élménnyé a városi sétát. Sokan szeretnének például kizárólag gyalogosoknak fenntartott útszakaszokat, amit nem kell biciklisekkel és e-rolleresekkel megosztani. Ezen kívül a gyalogos lámpák zöld jelzésének időtartamát hosszabbítanák meg és több útközbeni ülőalkalmatosságot is szívesen fogadnának a fővárosiak.

(fotó: Mobilitási Ügynökség/Christian Fürthner)

Bécsben egyébként nemcsak gyalogolni, de biciklizni is szeretnek. Húsz százalék többször is kerékpárra pattan a héten, általában véve pedig biztonságban érzik magukat ilyenkor. Mindig akad persze min javítani: a főváros egyik kiemelt célja az iskolák felé vezető utak minél biztonságosabbá tétele. Így a szülők is szívesebben engedik majd útnak gyermekeiket, gyalog vagy biciklivel, akár egyedül is.

– A városvezetés egyik kiemelt célja a gyalogos és kerékpáros mobilitás ösztönzése, kiváltképp a nagy lakosságszámú kerületekben, hiszen csak így érhetőek el a klímavédelmi célkitűzéseink – mondta el Martin Blum, Bécs kerékpáros közlekedésért felelős városi tanácsnoka. Az autózás visszaszorításáért különböző kreatív módszerekkel is kampányolnak a bécsi szervezetek: a katolikus és evangélikus egyház például a böjti időszak alatt „autósböjtölésre” is biztat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek