Klasszikus Nagydácsia Záhonyban

Fritz Gergely   ·   2011.08.12. 20:00
400__DSC_0155

Néhány évvel ezelőtt, amikor megérkeztek az első hírek a kiadáscsökkentések okán tervezett jelentős mozdonyleállításokról, szinte elképzelhetetlen volt, hogy hagyományos Nagydácsia rendszeres személyvonati munkát kaphasson. A gazdasági válság begyűrűzésével a tervezetből valóság lett: a Trakció további M47-esek remotorizációját rendelte meg, a maradék classic Dácsia pedig letétbe vagy a vágósorra került. A három dombóvári remot Púpos a 2009-es év végétől Záhonyban folytatja a munkát, ezzel a sorozat ottani classic egyedeit is sorra leállították.

 

A 6212-es személyvonattal halad ki Záhonyból a Dácsia<br>(fotók: Fritz Gergely)

 

Záhony mindig is "sziget" volt. Aki az ország „remotorizált” szegleteiből az igazi klasszikus fotótémákra vágyott, ide látogatott el fényképezni. Ma már hosszú, többségében M40-eseket tartalmazó mozdonysor, egy "kisebb Sátoraljaújhely" húzódik a fűtőház mögött, s ha belegondolunk: a jeles sorozatból Záhonyban már csak egyetlen példány üzemel a hagyományosok közül. Talán ezért is mondható nagy jelentőségű eseménynek, hogy a Trakció három állományban lévő classic Nagydácsiája közül az egyetlen működőképes gép az eddigi Csörgő kiváltására a Záhony–Csap kishatárforgalmi személyvonatok továbbítását kapta feladatul. Az M47 2023-as korábbi dombóvári „B” jelű vizsgája után nem dolgozott napi rendszerességgel, így üde és méltóságteljes megjelenése kiváló fotótémát kínál.

 

A normál és széles vágány fonódó szakaszát elhagyva Záhony állomása felé veszi az irányt a Csap felől érkező nagydácsiás személyvonat. Háttérben a Tisza-híd látható

 

A záhonyi fűtőház mellett halad el a délután Csapról befutó 6212-es személyvonat

Kapcsolódó hírek