Kuriózum Délegyházán

Vörös Attila   ·   2015.03.18. 21:15
BBAA-IMG_4908

Megjött a tavasz, a madárcsicsergésen és a rügyező fákon, bokrokon túl a legjobban ezt a kővonatok beindulása mutatja. Délegyházán is újra rakodnak a téli kihagyás után: a Train Hungary és a Rail Cargo Hungaria is indít innen irányvonatokat főleg az alföldi autópálya-építésekhez.

Reggel a Train Hungary vonatával kezdett a gép, a képen az üres szerelvényt húzza a bányába vezető iparvágányon<br>A képre kattintva galéria nyílik!<br>(fotók: Vörös Attila)

Március 17-én a délegyházi iparvágányon a dízelgépet biztosító Kárpát Vasút egy napig az RTS (Rail Transport Service) 2143 004-es gépével dolgozott. Érdekesség, hogy már a Cargo vonatait is a Kárpát Vasút viszi a délegyházi dízeles részen, nem kell a Start Szergeje. A 2143-as mozdonyra csak egy napig volt szükség, estére megérkezett a leváltója, az AWT-től bérelt 740 707-es Kocúr. Ez lesz most a sódertartalék: Délegyházán és Kiskunlacházán is tervezik a bevetését.

A magánvasúti fuvar után az RCH elegyével is megfordult a rakodón, itt már a rakott fordát húzza Délegyháza állomás felé

Az osztrák Swietelsky cég 2004-ben lépett be a vasúti piacra a Rail Transport Service GmbH megalapításával. A látványos, narancs festésű gépekkel operáló társaság hazánkban is aktív, bár a teherszállítási szegmensből csak minimális szeletet hasítottak ki maguknak. Az RTS Tauruszai főleg a teherkocsijavítók pácienseit fuvarozzák, 2143-as dízeleik pedig a Swietelsky vasútépítési munkáinál működnek közre. A 2143-as típusból 1964 és 1977 között hetvenhetet gyártott az ÖBB-nek Simmering-Graz-Pauker. A négytengelyes gépek névleges teljesítménye 1150 kilowatt; számos mozdonyt egyébként Szombathelyen újítottak fel – még többet pedig már selejteztek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az Erdélybe induló Történelmi Székely Gyors zarándokvonatra és az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek