Bicske közelében lezuhant egy Bulldog típusú kiképzőgép

iho/repülés   ·   2011.09.04. 14:04

Két mentőautó és két mentőhelikopter érkezett a Fejér megyei Újbarok és Szár közé, ahol szántóföldnek csapódott egy sportrepülő. A svéd gyártmányú Bulldog típusú kisgépen hárman utaztak, a pilóta elhunyt, egyik utasa súlyosan, míg egy másik utas életveszélyesen megsérült. A balesetet vizsgálják.

A magyar lajstrom alatt repülő gép a bicskei reptéren iskolakörözött. A legutolsó fordulónál egészen alacsonyan repült, amikor a gép váratlanul meredeken a földbe csapódott.  A helyszíni vizsgálat még tart, a roncsok átvizsgálása ezután kezdődik.

A Scottish Aviation Bulldog két példánya még a svéd légierő kiképzőgépeként, a nyolcvanas években

A brit Scottish Aviation gépe még a hatvanas évek konstrukciója, első példánya 1969-ben szállt fel. Kétüléses, opcionálisan lehetett egy harmadik üléssel rendelni. Robosztus, a kiképzés közben elkerülhetetlen terheléseket jól tűrő, műrepülhető repülőgép, amelyet legnagyobb példányszámban – 130 gép, az első 1972-ben állt szolgálatba – a RAF használt, a svéd légierő pedig 58 majd még plusz húsz gépet vásárolt. Rajtuk kívül kenyától Máltáig kilenc további ország légierejében használták a Bulldogokat alapkiképzőként.

A britek 2001-ben, a svédek 2004-ben váltották le, és kínálták eladásra a maguk gépeit. Magyarországra a svéd légierő állományából került számos példány.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.