Megnyílt az Ikarus-piac

Kengyel Kristóf   ·   2011.12.15. 10:00
kiskep

Korábban megírtuk, hogy sorra lebontják az Ikarus gyárudvarán található épületeket. Elsőként az Európában egyedülálló festőüzem tűnt el, még 2008-ban. Igaz, a „festőből” már hét évvel korábban leszereltek mindent, ami mozdítható és eladható. Idén a raktárak és a foszfátüzem is áldozatul esett. Igaz, ez utóbbira már nem sok szükség volt, hiszen az új Ikarusok gyártásánál a buszok zártszelvényei már eleve zsírtalanítva érkeztek a Lantába.

De szintén ez év elején találtak a tulajdonosok új szerepet a méltán hírnevet szerzett présüzemnek is, ami alig néhány éve még a Magyar Suzuki Zrt. és az Audi részére is gyártott alkatrészeket.

A piac parkolója a nyitás ellenére teljesen üres<br>(fotók: Kengyel Kristóf)

Az Ikarus épületeinek lebontása kapcsán többen is aggodalmukat fejezték ki. Így tett a XVI. kerületi polgármester is, aki az ez évi Ikarus-napon azt mondta, hogy „az Ikarus területén nem fog piac nyílni”. Abban is reménykedett, hogy hamarosan új autóbuszok gördülhetnek ki a gyárkapun.

A tábla büszkén hirdeti a piac jelenlétét. Még sincs vásárló

Úgy tűnik, a kerületi polgármester keze nem ér elég messzire. Ugyanis a piac időközben megnyílt.

Az Ikarus területe mellett dolgozó egyik vállalkozó szerint a bérlők és a potenciális vásárlók nagy része is azzal tiltakozik az Ikarus épületeinek „elkótyavetyélése” ellen, hogy a környékére sem megy az újonnan megnyitott piacnak. Állítása szerint a vállalkozók nem szeretik a konfliktusos helyzeteket. Ezért inkább semmit sem tesznek. Ez jól látszik abból is, hogy a parkolónak kijelölt területen ottjártunkkor egyetlen autó sem parkolt.

Megnyitott a piac, ahogy a tábla is hirdeti

Az is igaz, hogy az óriási csarnokot, ami többtonnás présgépeket szolgált ki nem is olyan régen, alig néhány vállalkozó foglalta el. Így a büfén kívül csak egy-két ruhakereskedő fogadja a vásárlókat.

Ide bárki jöhetne vásárolni, de eladni is. Nem igazán látszik a képen, de a kevés kereskedelmi egység a bejárathoz koncentrálódott

Ezek fényében elképzelhetetlen, hogy a Magyar Buszgyártó Kft. (ahol a legújabb Ikarus autóbuszokat is gyártják) a 21. század Ikarus buszaiból több száz példányt is értékesíthessen a közeljövőben, ahogy az a bemutatkozás napján elhangzott.

Kapcsolódó hírek