Portugál privatizáció: eladó a TAP

iho/repülés   ·   2012.09.30. 09:42
cim

A portugál légitársaság elnökének javaslatára a TAP év végéig új tulajdonoshoz kerül, legalábbis ezt reméli a hordozó és alvállalkozásai vezetése. Az akvizíció azonban egyben kormányérdek: a légitársaság magánosítása része volt annak a megállapodásnak, amit Lisszaboniaz Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal kötött, és amelynek révén az ország 78 milliárd eurót kapott a gazdasági problémák megoldására.

A megoldás része tehát a veszteséges társaság eladása. A TAP becsült értéke 1,2 milliárd euró, ehhez képest az első félévet 112 millió eurós nettó veszteséggel zárta. A tendencia is kifejezetten rossz, ez az összeg majd 15 százalékkal magasabb, mint a tavalyi év hasonló időszakának vesztesége.

A légitársaság életét megrázó sztrájkok az idén eddig 21,6 millió euróba kerültek, az üzemanyagköltség pedig 20 százalékkal 390 millió euróra nőtt.

Gyaníthatóan az első félévi kellemetlen adatok tántoríthatták el a korábbi vevőjelölteket. A magánosítás első meghirdetésekor a British Airways és az Ibéria anyavállalata, az IAG, valamint a Lufthansa harmadikként pedig a latinamerikai Avianca-Taca tűnt fel a színen. Az IAG-on belül nyilván a spanyol társaság számára lett volna előnyös a portugál cég megvétele, de mindeközben, mint erről többször beszámoltunk, épp az Ibéria veszteségei okozzák a legnagyobb gondot ennek a csoportnak.

A mostani lisszaboni lapjelentések szerint az IAG és a Lufthansa már visszakozott. Viszont megmaradt az Avianca-Taca a sorban, ráadásul felsorakozott a chilei LAN és a brazil TAM egyesülésével alakult LATAM, és feltánt a lehetséges vevők között az öbölmenti nagy társaságok egyike, a Qatar is. A privatizációs tárgyalások második fordulója októberben várható.

A TAP Európa egyik patinás légitársaságának számít, 1946-ban indult a Lisszabon–Madrid vonallal, majd egy évvel később kezdte kiépíteni belföldi hálózatát. Jelenleg harminc országba repültet járatokat, Európán kívül Afrikába, Észak- és Dél-Amerikába, a mi kontinensünk felől a TAP járatja a legtöbb gépet Brazília felé. A Star légitársasági szövetség tagja, 2006-ban olvasztotta magába a konkurens portugál hordozót, a PGA Portugáliát.

Flottája a Flight adatbázisa szerint kizárólag Airbusokból áll: 39 keskenytörzsű gépe van, tehát 319-es, 320-as és három 321-es. A szélestörzsű, nagyhatótávolságú géppark 12 A330-asból és négy A340-300-asból áll, de a társaságnak ketyeg a megrendelése az Airbus új típusára is, a 12 A350-es korábbi verziók szerint vegyesen 800-as és 900-as verziókból állna össze, de a Flight adatbázisa úgy jelöli, hogy mindegyik a 900XWB, vagyis a nagyobb változat lenne.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.