Szomorú elsőség – egy mentőpilóta élettörténete 5.

Nagy Gábor   ·   2011.11.02. 15:00
tothgy_cimkep

A balatoni viharügyeletből természetesen ő is kivette a részét, ám egyik alkalommal hajmeresztő dolog történt. Siklósi Sándor repülőgép-szerelő így mesél az esetről:

- Sokszor mentem én is ügyeletekre, és ilyenkor együtt repültem a pilótával. Ma is jól emlékszem két olyan esetre, amikor Gyurival voltam. Az egyik alkalommal Super Aeróval a Balaton felé tartva a Velencei-tó fölött alacsonyra nyomta gépet. Szinte a vizet súrolva száguldottunk, és bár tudtam, hogy a hadseregben csatarepülő volt, rémülten kérdeztem tőle: Gyuri, látod te a vizet? Mire ő: ”Ne a vizet nézd, hanem a nádast!” A tó végénél gázt adott és felhúzta a gépet, de későn vette észre a tó végénél keresztben húzódó vezetéket. Egy hatalmas csattanást hallottunk. Mondtam neki, hogy a farokkerék biztosan elkapta a drótot. Miután leszálltunk, azonnal kiugrottam a kabinból, hátrafutottam, és láttam, hogy a farokkerék bizony megsérült.

Tóth György – a kép jobb oldalán – megnyugodva tekint a beteg után, akivel néhány perccel korábban landolt

A második eset egy Balatonról hazafelé vezető út alatt történt. Valahol Székesfehérvár közelében volt egy hatalmas antenna. Egyszer csak azt monda: "Na, most megnézzük az antennákat." Lenyomta a gépet. Ebben még nem is lett volna semmi különös, ám a nagy antenna mellett volt néhány kisebb is, amelyek drótokkal kapcsolódtak a nagyhoz. Elordítottam magam: „Gyuri vigyázz! Drótok előttünk!” Ekkor egy olyan éles fordulót csináltunk, hogy majdnem orsó lett belőle.

A fent említett két esettől függetlenül lelkiismeretesen és biztonságosan repült, és ha beteg volt a fedélzeten, soha nem volt helye a virtuskodásnak.

Egy oly sokszor ismétlődött jelenet: valahol egy füves reptéren betegért érkezett az egyik Super Aero

1959. augusztus 16-án a Balaton felett hatalmas vihar támadt. A hullámokon hánykolódva bajba jutott emberek várták a segítséget. A folyamrendészet hajói kétségbeesetten próbálták felkutatni a fuldoklókat, de a helyzet a víz színéről csaknem átláthatatlan volt. A mentőrepülő segítségét kérték. Aznap ő volt ügyeletben, és a mostoha időjárás ellenére a tó fölé repült; a helyenként 120 kilométeres sebességű orkánban négy órán át körözött a mentőhajók felett és irányította őket, míg az utolsó embert is ki nem mentették. Tettéért október 26-án dr. Orovetz Béla főigazgató írásbeli dicséretben részesítette, amelynek egy részlete így szól: ”… Ön 1959. augusztus 16-án a vihar miatt igen nehéz körülmények között irányította a levegőből a folyamrendészeti szervek mentési munkálatait, melynek következtében sikerült 28 személyt kimenteni a Balatonból. Ezúton tolmácsolom a BM Országos Rendőr-főkapitányságának elismerését, ugyanakkor az említett feladat bátor, lelkiismeretes és igen eredményes megoldásáért írásbeli dicséretben részesítem."

A HA-OMD Kaposújlakon

A Sabin-csepp felfedezésének köszönhetően 1960-ra a gyermekparalízis-járvány elcsendesült. A belföldi szállítások mellett néhány külföldi útra is sor került. Alkalmanként egy-egy magyar állampolgárt kellett hazahozni, vagy épp itthonról egy beteg vagy sérült külföldit kellett a hazájába szállítani. Tóth György repülési naplója szerint első ízben szeptember 5-én hajtott végre egy ilyen repülést Budaörs–Ferihegy–Bratislava–Trencsén útvonalon. Ebben az évben még két alkalommal járt ugyanezen az úton, és a szolgálat gépei ettől kezdve egyre többször repültek más országokba.

A HA-OMB Super Aero

Európa szinte összes jelentősebb légikikötőjében megfordultak a piros-fehér-zöld jelű, vöröskeresztes kisgépek. A külföldi utakat az Egészségügyi Minisztérium szervezte meg. A pilóták nemzetközi útlevele állandó letétben volt a hivatalban, azokat csak az ilyen utak idejére adták ki. Mindig két pilóta volt a fedélzeten. Egyikük az odaúton vezetett, míg társa a navigátor szerepét töltötte be, hazafelé pedig cseréltek. 1960-ra a mérleg – a szolgálat megalakulása óta - 1340 szállított beteg volt. Ebben az évben selejtezésre került a másik Jak-12-es is, a HA-MEB, amit az esztergomi repülők még 1970-ig üzemeltettek.

Tóth György és Dömötör Sándor rádiós

Szívügyének érezte a mentőrepülést, és mindent megtett azért, hogy az a legeredményesebben és leghatékonyabban működjön. Az anyagi megtakarításról pedig határozott elképzelései voltak, amelyeket a gyakorlatba is átültetett.
A Super Aerók állítható állásszögű légcsavarokkal voltak felszerelve. Szokásos utazósebességük 210-220 km/h volt, de sürgős esetekben minden perc számított, így sokszor jobb lett volna, ha gyorsabban tudnak haladni. A légcsavarnak négy állása volt: start, emelkedés, utazó és vitorla. Ha a gép elérte az utazómagasságot és erre átállították a légcsavart is, akkor a pilóta – ha a két légcsavar nem forgott teljesen egyformán – egy szinkronizáló gombbal összhangba hozhatta őket. Ő viszont rájött, hogy ha a szinkronizáló gombbal nem a gyári adatok szerint állítja be a légcsavarokat, hanem 100-150 fordulat/perccel tovább csökkenti a fordulatszámukat, a repülőgép 10 kilométer/órával gyorsabban halad anélkül, hogy nagyobb gázt kellene adni. A közel egyéves tapasztalat alapján bebizonyosodott, hogy így – amellett, hogy gyorsabban repült – óránként 4.2 liter benzin és 0.15 liter olaj volt megtakarítható. Ötletét 1960. június 16-án újításként adta be, amit el is fogadtak, és 1165 Ft-tal jutalmaztak. 1961-ben újabb újítást adott be – Antal Andor szerelővel közösen –, ekkor már a V-410-es légcsavarokkal való üzemelést és megtakarítást illetően. Az elvégzett mérések ismét igazolták ötletét, habár ez alkalommal majd másfél évet váratott magára ennek elfogadása és jutalmazása.

A mentőrepülések télen is folytak, amíg az időjárás ezt lehetővé tette: a képen a HA-OMA Super Aero

Sajnos magánéletében nem érte ilyen sok siker. Második házassága is zátonyra futott, és harmadszorra 1961. augusztus 5-én nősült meg.

1962 újabb változást hozott a szolgálatnak. Dr Orovetz Béla korábbi ígéretéhez híven és közbenjárására sikerült egy L-200D Moravát vásárolni. A HA-LDB lajstromjelű gépet március 15-én vették át Kunovicében, Wittinger Kálmán és Müller Antal május 18-án repültek vele haza. Érdekes tény, hogy Tóth György repülési naplója szerint már április 25-én is repült egy Moravával, de hogy melyikkel, az nem derül ki. Valószínűleg az egyik rendőrségi géppel. A naplóból emellett az is kiderül, hogy a HA-LDB átvételénél ő is ott volt Kunovicében, hiszen a beírás szerint ott helyben is repült vele és a hazaúton is.

A mentőszolgálat első L-200D Moravája

Az új gép minden tekintetben modernebb volt a Super Aerónál. Erősebb motorjai voltak, modernebb műszerei, amelyek segítségével rossz látási viszonyok között is lehetett repülni és landolni, és nagyobb hely is volt benne. A pilóta mögött két vagy három beteg számára volt hely, és életmentő berendezések is rendelkezésre álltak a fedélzeten. Így repülés közben lehetett vérátömlesztést végezni, és volt lélegeztetőgép is.

A pilóták közül elsőként Tóth György kapta meg a típusra a jogosítást, majd Sz. Varga Pál és Heréb István. Hamarosan a VFR- és IFR-kiképzés követelményeit is teljesítették, és jogosítást szereztek a 1/1 időjárási minimumok – vagyis 100 méter felhőalap, 1000 méter vízszintes látás - melletti repülésekre.

Októberben újabb két Morava készült el a szolgálat számára a csehszlovák gyárban, amelyeket december 18-án Wittinger Kálmán és Tóth György vettek át. A HA-LDC és a HA-LDD lajstromjelű gépeket december 20-án repülték haza.

Az egyik Morava kormányánál 1965. augusztus 5-én

A pilóták nem csupán betegeket szállítottak. Egészségügyi szolgálatot is elláttak, így vittek vérplazmát, orvosokat, vagy épp életmentő gyógyszereket. Az egyetlen megmaradt Aero 45-össel, a HA-AEC-vel pedig rendszeres légszennyezettség-méréseket végeztek a nagyvárosok és az ipari területek felett 100 és 3000 m között, 100 méteres lépcsőkben. Ilyen repüléseket Tóth György is rendszeresen végzett, és többször repült a Légirendőrségnek is, leginkább a HA-REC lajstromjelű Super Aeróval.

Ez az év sem szűkölködött eseményekben. Számos külföldi utat teljesített Bécsbe, Bratislavába, Kunovicébe, Ungvárra, Prágába, Karl-Marx Stadtba, Drezdába és Krakkóba. Ám ezek mellett egy hazai útja is emlékezetesnek bizonyult.

A szolgálat egyik Moravája Budaörsön: a kabinnál Tóth György

Telefonhívás érkezett Szekszárdról. Egy súlyosan megbetegedett 5 éves kislányt minél hamarabb a László kórházba kellett szállítani. Tóth György mellé aznap Dömötör Sándor rádióst osztották be. Az idő nyugodt volt, 30 perc múlva már az őcsényi reptéren landoltak. A gép még gurult, amikor a mentőautó odaállt melléjük. Az eszméletlen állapotban lévő kis beteget óvatosan átcsúsztatták a repülőbe, és a motorok újból felbőgtek. Budapest felé vették az irányt, de az idő rohamosan romlani kezdett. A körülöttük tornyosuló sötét felhők egyre vészjóslóbban közeledtek. Tudta, hogy ebből hatalmas vihar lesz; döntenie kellett. Vagy visszafordul, nem vállalva a kockázatot, vagy megkísérel eljutni Ferihegyig. Ha az első mellett dönt, azzal megpecsételi a kislány sorsát. Tudta, hogy komoly bajban van a gyermek. A hatalmas termetű rádiós óvatosan megigazította a kislányon a takarót, és aggódva nézte az arcát. A vihar hamarosan lecsapott. A gép vadul hánykolódott, a pilóta minden tudását összeszedve próbált menekülni a széllökések elől. Hol alacsonyabban, hol pedig magasabban repült. Görcsösen markolta a kormányt, versenyzett a viharral és az oly drága idővel.

Lassan feltűnt előttük Ferihegy, behelyezkedtek a leszálláshoz. De amint a kerekek talajt fogtak, egy széllökés oldalba kapta a gépet, és a jobb szárny a magasba emelkedett. A gép végül ebben a kifacsart helyzetben megállt, a kifutó mellett várakozók rohanni kezdtdek feléjük. A következő pillanatban a rádiós kiugrott a kabinból, megkerülte a gépet, odarohant a jobb szárnyhoz, és a végére csimpaszkodott. Majd 90 kilójával sikerült a szárnyat vízszintesbe húznia. Időközben a többi ember is odaért, akik hamarjában lekötözték a gépet. A mentőautó hamarosan elvitte a kis beteget.

Az egyik Morava kabinajtajában készült felvétel volt a leggyakrabban publikált fotó róla

Ez év novemberében a szolgálat gépállománya eggyel kevesebb lett, mivel a HA-AEB Aero 45-öst ki kellett selejtezni. A pilóták időnként egészségügyi tanfolyamokon és kórházi gyakorlatokon is részt vettek, mert amellett, hogy remek pilóták voltak, az alapvető elsősegély-nyújtáshoz is érteniük kellett. Sőt lelkileg is meg kellett edződniük a nem egyszer borzalmas állapotban lévő sérültek látványához. És sajnos ahhoz is, hogy néhány beteg, úton a segítség felé, életét veszíti a repülőgépben.

1963-ra a szolgálat repülőgépei közel 6000 alkalommal szálltak fel, 4500 órát és majd 1 millió kilométert repültek. Az állami finanszírozással működő szervezet egyes nyugati országokban nagy meglepődést váltott ki. Wittinger Kálmán egy alkalommal Svájcba repült, ahol a tankolásnál a vámtiszt egyszerűen nem értette meg, hogy a repülőgép nem magántulajdonban van, hanem a magyar állam tulajdona, és hogy a repülőgépes betegszállítás minden magyar állampolgár alanyi joga.

Tóth György is egyre több külföldi országban fordult meg, így a korábbi városok mellett leszállt Frankfurtban, Stuttgartban, Zágrábban, Ljubljanában és Zürichben is.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.