Tudunk egy isteni programot hétvégére! Újabb kisvasút nyílik!

iho/vasút   ·   2016.05.20. 11:15
tborzsony0

Legfontosabb ápdét evör:

Nemcsak mezei, illetve, stílben maradva erdei személyvonatok közlekednek ám arrafelé! A Szobról Márianosztrára 9.15-kor induló vonatot Börzsöny Expressznek hívják! Miért? Mert nem áll meg útközben Máriakútnál!

 

Korábban írtuk:

Május 21-én Márianosztra és Nagyirtás között, a 6,7 kilométer hosszú transzbörzsönyi vonalon megindul a menetrend szerinti kisvasúti közlekedés. Egészen pontosan utasokkal végzett próbaüzem kezdődik, a nagybörzsönyi és a szobi kisvasúti közötti szinkron menetrenddel.

Miért fontos mindez? Mert a Börzsönyben kicsit kacifántosak a kisvasúti tulajdonviszonyok:

  • a Nagybörzsönyi Kisvasút önkormányzati tulajdon, de az Ipolyerdő Zrt. Királyréti vasútját üzemeltető Börzsöny2020 Kft. az üzemeltetője,
  • Szobon a kisvasút is önkormányzati tulajdon,
  • a most megépült összeköttetés – lásd galériánk végén a térképet – az Ipolyerdőé, ezt szintén a Börzsöny2020 Kft. üzemelteti majd.

Azaz gyakorlatilag egy vonalon van három tulajdonos és két üzemeltető. Azaz Szob nem vesz át vonatot, csak utasokat.

Így érkezett meg a vagon a vonalra, majd egyből ki is próbálták. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: Királyréti Erdészet Facebook-oldala)

Az összeköttetésen túl fontos, hogy legyenek járművek is. Mozdony már volt korábban is, azonban a személykocsi egészen friss: Paphegyen május 12-ére fejezték be. A Királyréti Kisvasút vasúti telepén egy Jah-teherkocsi alapjára építették föl a vagont – ez gyakorlatilag hagyománynak számít már a Börzsönyben. Információink szerint hamarosan egy új motorkocsi is készül a vonalra.

A szintén friss menetrend szerint az első vonat Nagyirtásról Márianosztrára 8 óra 56 perckor indul – lásd galériánkat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek