Tankergép unmanned: férfiak nélkül

Daka Olga   ·   2011.08.25. 12:00
ferfimentes_cimkep

A 908. Expedíciós Légi Utántöltő Század (EARS) csupa nőből álló személyzete sikerrel vitt véghez egy légitankolás-bevetést egy KC-10 Extender típusú repülőgéppel Délnyugat-Ázsia fölött.  Nem ez volt az első, hogy ennyien voltunk együtt lányok – mondta Jen Carter hadnagy, a KC-10 másodpilótája –, bár ez a személyzet-összeállítás valóban nem mindennapos. Általában nincs nálunk két nőnél több egyszerre a személyzetben. Számunkra ez morális győzelem volt, és a kollégák, akiknek a gépeit a levegőben megtankoltunk, szintén elégedettek lehetnek.

Elől: gépparancsnok, első tiszt, fedélzeti mérnök

Nem kell csodálkozni rajta, hogy ez a bevetés a hölgyek számára különleges esemény volt. A US Air Force demográfiai adatai szerint napjainkban a légierő pilótáinak még mindig csak 4,8 százaléka nő. Ám a pilótákénál vannak még nehezebben betölthető pozíciók is egy légi utántöltő repülőgépen: Sarah Lockley őrmester, fedélzeti mérnök, és Lindy Campbell őrmester, a boom-operátor olyan munkát végeznek, amit a pilótákkal ellentétben egyedül kell ellátniuk.

A tankolást vezérlő boom-operátor

A hölgyek vállán a speciális jelzés így szólt: „Gucci-lányok a férfi nélküli KC-10 járaton”. A négyfős legénységet feladatait Lindsey Bauer kapitány, a repülőgép parancsnoka irányította.

Leszállás után a teljes személyzet


– A kislányom akaratán kívül is naponta emlékeztet, mennyire szüksége van olyan nőkre, akikre felnézhet, akik bizonyítják, hogy semmi nem lehetetlen; kellenek neki a női példaképek – nyilatkozta Kenneth Moss, a 908. EARS parancsnoka. – Azt hiszem, egy csupa nőkből álló legénység meg tudja győzni őt arról, hogy az álmai előtt nincsenek akadályok.

KC-10 Extender: kívülről nem feltűnő, ha hölgyszemélyzet repüli

Kapcsolódó hírek