A Boeing részt vesz az orosz repterek modernizálásában

iho/repülés   ·   2011.08.16. 16:10

A Boeing részt vesz vezető orosz repülőterek üzemeltetésének modernizálásában. Az erről szóló szándéknyilatkozatot a moszkvai airshow, a MAKS helyszínén, Zsukovszkijban írták alá az amerikai cég és az orosz partnerek képviselői. A Boeing leányvállalatával, a Jeppesennel együtt elemzi a főbb oroszországi repülőterek földi üzemeltetési rendszerét, új eljárásokat javasol a biztonság és a hatékonyság javítása érdekében.

Az együttműködés jelentőségét jelzi, hogy a résztvevők egyike az a cég, amely a 2014-es téli olimpia helyszínén, Szocsiban üzemelteti a repülőteret. A Boeing közleményéből az érzékelhető, hogy elsősorban nem új berendezések kiépítéséről lenne szó, bár a repterek rossz idős nyitva tartásához nyilván sok helyen szükséges például a leszállórendszerek átépítése is. A közlemény mégis főképp a gurulási és kiszolgálási eljárásokat, a meglévő kapacitások ügyesebb kihasználását említi.

A Boeing Flight Services egyébként hasonló megbízást kapott a kínai légiirányítás és a pekingi repülőtér forgalmának újjászervezésére a 2008-as olimpia előtt, az amerikaiak szerint ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Beijing Capital a világ második legnagyobb légikikötőjévé válhasson. A 2010-es focivébé előkészítéseként pedig ugyanilyen munkát végzett a dél-afrikai légtérszervezés és repülőtér-használat javítására.

Kapcsolódó hírek