A járványügyi helyzet ellenére is halad a tassi zsiliprekonstrukció, de a projekt befejezése csúszhat

MTI/iho   ·   2020.05.30. 17:40

A mostani, második szakaszban az 1956-os jeges árvízkor tönkrement vízleeresztő zsilip és erőmű helyére kerülő építményt 7,40 milliárd forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból finanszírozzák. A fejlesztés a Széchenyi 2020 Környezeti és energiahatékonysági operatív program keretében zajlik A Ráckevei (Soroksári) Duna-ág és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és -rekonstrukció elnevezéssel.

A beruházás fő célja a Ráckevei (Soroksári)-Duna (RSD) vízminőségének javítása, a Duna-ág vízforgalmának és vízszintjének a klímaváltozás hatásaihoz jobban alkalmazkodó szabályozásával. A többfunkciós műtárgy üzembe helyezésével az egyre gyakrabban előforduló rendkívül alacsony dunai vízállások mellett is biztosítható lesz a Duna-ág alsó szakaszának vízpótlása.

A műtárgyépítéssel párhuzamosan az Elmű Hálózati Kft. is folyamatosan végzi a tassi Dunasoron az új létesítmény biztonságos energiaellátásához szükséges hálózatfejlesztési munkálatokat. A parti utat érintő kivitelezés első ütemének befejezése 2020. június végére várható.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek