Hajdúsági „villanyautó-benzinkút”

MTI/iho   ·   2015.05.26. 18:45
e-benzin_debrecen0

Papp László polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: Debrecen városa elkötelezett a tiszta, közvetlen károsanyag-kibocsátással nem járó városi közlekedés iránt, ezt is tartalmazza az intelligens város programja. Első lépésként a nagyerdei mélygarázsban alakítottak ki elektromos gyorstöltő-állomást.

A városvezető elmondta, az E.ON-nal és a Nissan gépjárműforgalmazóval együttműködve alakították ki a töltőállomást. Az áramszolgáltató cég és a város közti megállapodás értelmében az elektromos autók tulajdonosai két éven át ingyen tölthetik fel autójukat a gyorstöltő állomáson. A töltőállomást a három partner közösen, nettó kilencmillió forint költséggel alakította ki.

A nagyerdei mélygarázsban lehet ingyen tankolni az áramot. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: MTI/Czeglédi Zsolt)

Tarnóy Péter, a Jedlik Ányos klaszter elnöke az átadón emlékeztetett arra, hogy a múlt év márciusában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel közösen jelentették be a Jedlik Ányos-terv elindítását, amelynek keretében országos töltőállomás-rendszert alakítanak ki. A következő egy évben százötven új elektromosautó-töltőállomás jön létre Magyarországon.

Elmondta azt is, hogy az előrejelzések szerint öt-hat év múlva Magyarországon az újonnan értékesített autók tíz százaléka már elektromos hajtású lesz, a 2030-as évek közepére pedig arányuk elérheti az ötven százalékot.

Jelenleg több mint ötven elektromos töltőállomás működik Magyarországon, ezek mintegy kilencven százalékánál órákig tart a feltöltés, és egy állomás sem található autópálya mellett. Az ultragyorstöltő-állomásokon húsz perc alatt nyolcvan százalékos töltöttségi szint érhető el.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek