Háromezer svéd váltott bőr alá ültethető chip menetjegyet

iho   ·   2017.10.24. 13:45
chip_svedorszag0

Az elmúlt negyedév alatt háromezer ingázó váltott át a svéd SJ Railways közlekedési társaság által üzemeltetett vonatokon a cég új jegyérvényesítő rendszerére, mely az utasok kezébe ültetett mikrochipen tárolja az érvényes menetjegyeket, bérleteket. A rizsszem méretű, sebészi eljárással a bőr alá beültethető mikrochip NFC technológiára épül, vagyis különböző passzív és aktív eszközök, kártyák, okos telefonok számára lehetővé teszi a gyors, azonnali, egyszerű kommunikációt maximum néhány centiméteres távolságból. A rendszer úgy működik, hogy az SJ által kifejlesztett mobil applikáció betáplálja az felhasználót azonosító regisztrációs-számot annak mikrochipjébe. Amikor az ügyfél a szokásos módon jegyet vált a társaság weboldalán, a chip azonnal tárolja az információt. Az ellenőrzés során az utas egyszerűen kinyújtja a kezét, a jegykezelő pedig a mobiljával beolvassa a jegy vagy bérlet adatait, érvényességét.

Mennyi az idő? Jah, nem... Mutassa a menetjegyét!

A rendszert a vasúttársaság az Epicenter innovációs központtal közösen fejlesztette ki, és egy féléves tesztüzemmód után július végén vezette be az SJ járatain. Az Epicenter alkalmazottai már két éve a kezükbe ültetett mikrochip segítségével léphetnek be a munkahelyükre, PIN-kódok és kártyák nélkül jutnak át a biztonsági ajtókon, fénymásolhatnak is. Az NFC Word információja szerint az Epicenternél dolgozó chip-felhasználók ötlete volt az, hogy a mikrochipet akár a jegykezelésre is alkalmassá lehetne tenni. Jelenleg mintegy húszezer svéd használ chip-implantátumot, sokan azonban elsősorban adatvédelmi okok miatt elutasítják azt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek