Ikarusok Hollywoodban

Kengyel Kristóf   ·   2012.01.14. 16:00
kiskep

Legtöbbször az Ikarus buszait láthatjuk a képkockákon. A legendássá vált autóbuszgyár járművei a legváratlanabb helyeken bukkannak fel. Megjelennek olyan országokban játszódó filmekben is, amelyeknek alig van közük Magyarországhoz. Természetesen az is előfordul, hogy nálunk forgatták a filmet, de a történet szerint máshol játszódik.

A Strike back (Válaszcsapás) angol kémsorozat. A második évad első részében egy Ikarus 211-es szerepel. A sorozat epizódjait több országban forgatták. A Csecsenföldön játszódó rész Magyarországon készült, ebben az egyik „mellékszereplő” az IFA-motoros Ikarus.

Ki gondolná, hogy a ‘90-es évek akciósztárja is kapcsolatba került Ikarus buszokkal? Jean-Claude Van Damme 2006-os Second in command (Utcai igazság) című filmjében is feltűnik egy Ikarus. A romániai helyszíneken forgatott film egy olyan kelet-európai országot mutat be, amely épp a polgárháború küszöbére sodródott. A főszereplő feladata, hogy segítsen visszaterelni az országot a demokrácia útjára. A film egyik jelenetében egy Ikarus 255-ös szerepel, egy ugyanabból a korból származó ROMAN busz társaságában.

Ki ne emlékezne a legendássá vált T.I.R. tévésorozatra? A „főszereplő” itt egy Iveco Turbostar, ami egy csapásra a kedvenc kamionja lett a gyerekeknek. Az olasz–magyar koprodukcióban készült tizenkét részes sorozatot 1985-ben mutatták be a Magyar Televízióban. A Gogol tér 13. című epizódban egy Ikarus 256-os szerepel. A Budapesten forgatott részekben pár képkocka erejéig néhány BKV-s Ikarus 260-as és 280-as is felbukkan.

Bár kakukktojás, de mindenképpen említést érdemel a Battle of Chernobyl (A csernobili csata). A Discovery Channel által fémjelzett, 2006-ban készült dokumentumfilm a Csernobilban történtekről szól. A film a négyes reaktor robbanása utáni kármentesítést és küzdelmet mutatja be az ott dolgozó emberek szemszögéből. Az addig soha nem látott archív felvételeken igen sok, Szovjetunióba exportált Ikarust láthatunk. A járműveket nemcsak a kilakoltatásnál használták, hanem a kármentésre érkező alakulatok nagy részét is ezek a buszok szállították a helyszínre. Érdemes megjegyezni, hogy a híres, szennyezett járművekkel megtöltött pripjatyi roncstemetőben csak néhány Ikarus autóbuszt látni.

A 2004-ben Matt Damon főszereplésével készült The Bourne supremacy (A Bourne-csapda) című kémfilmet sem kell bemutatni, a hazai kereskedelmi csatornákon már többször is láthattuk. A film több jelenete Moszkvában játszódik, így szinte természetes, hogy szerepel benne egy ízig-vérig orosz exportra készült zöld-fehér Ikarus 280-as, de néhány pillanatig láthatunk egy szintén moszkvai rendeltetésű 415-öst is.

Nem lenne teljes a felsorolás, ha a NABI-ról megfeledkeznénk. A mára már teljesen amerikai tulajdonosi körrel rendelkező autóbuszgyár járműveivel egyre több filmben találkozhatunk. Sokszor csak néhány képkocka erejéig láthatjuk az ikarusos gyökerekkel rendelkező gyár termékeit, de a buszokat ismerőknek így is sokszor megdobban a szívük, amikor egy-egy NABI felbukkan egy hollywoodi produkcióban.

A 2004-ben készült Dirty shame (Szégyen és gyalázat) című vígjátékban egy baltimore-i NABI 40 LFW – az Ikarus 416 USA-ban gyártott változata – kap néhány perc hírnevet. A film cselekménye egyébként sok szót nem érdemel, egyedüli pozitívuma a hosszabb ideig látható 416-os.



Néhány hónapja egy szemfüles buszrajongó a CSI helyszínelők tizenegyedik évadának utolsó előtti részében fedezett fel egy Los Angeles-i NABI 60 BRT-t, amit ki is másolt az ominózus részből, és feltette a gyártó Facebook oldalára. Igaz, csak alig tíz másodpercig látható a busz, de szinte azonnal fel lehet ismerni az egyedi dizájnt kapott csuklós kocsit.

A NABI BRT a CSI sorozatban<br>(fotó: NABI/Facebook)

Természetesen a felsoroltakon kívül még sok filmben szerepelnek magyar gyártású autóbuszok. Amennyiben olvasóink ismernek olyan filmeket, amelyekben Ikarus, NABI esetleg más hazai gyártók által készített buszok kaptak szerepet, akkor jelezzék! Várjuk kommentjeiket vagy mailjeiket. Ha összegyűlik egy újabb cikkre való anyag, akkor azt szívesen publikáljuk.

Kapcsolódó hírek