Megkapta az engedélyt az ötlapátos H145, lesz-e ilyen gépe a Magyar Légierőnek?

iho   ·   2020.06.23. 09:00
cim

Megkapta az európai típusalkalmassági engedélyt a világ egyik legnépszerűbb könnyű helikopterének új változata. A hír annál is érdekesebb, mert ez az a gép, amelynek első négy példányát a most gyártásban lévő változatból tavaly ősszel vette át a Magyar Légierő. (Egészen friss, de cikkünk írásakor még csak közösségi oldalon megjelent információ szerint a napokban beérkezett újabb három példány.)

A H145 friss kiadásának legfontosabb jellegzetessége, hogy az eddigi négy helyett ötlapátos főrotorral repül. A módosított verziót még tavaly a Heli-Expo kiállításon mutatták be Atlantában, a most elnyert bizonyítvány birtokában már idén év végéig megkezdhetik a példányok leszállítását, addigra remélik az FAA engedély elnyerését is. A típusalkalmassági a konstrukció valamennyi képességére kiterjed, az egypilótás és a műszer szerinti, illetve az egyhajtóműves repülésre is, írja az Airbus közleménye, amely szerint a gép annak példája, ahogy az Airbus Helicopters állandóan megújítja a típusait, a vásárlók igényei szerint.

(fotók: Airbus Helicopters)

Az ötlapátos főrotor a gép hasznos terhelését 150 kilóval növeli, a merev kialakítású új rotoragy egyszerűbb szerkezetével megkönnyíti a karbantartást, és egyben kiváló manőverező képességet jelent, de a cég közleménye ezen túl kiemeli a konstrukció megbízhatóságát is, illetve azt, hogy az amúgy is a kategóriájában legcsendesebbnek számító típus az új forgószárnnyal még halkabban és még kevesebb vibráció mellett üzemel.

A gép képességét érzékelteti, hogy a két prototípus egyike tavaly szeptemberben egy pilótával és egy mérnökkel a fedélzeten sikeresen elérte a déli félteke legmagasabb hegycsúcsát, és néhány másodpercig a csúszótalpain támaszkodott az Aconcagua kráterének peremén, 6962 méter magasan. A sikerhez nagyban hozzájárult az ötlapátos főrotor teljesítménye, de a leszállás után a gép pilótája azt is kiemelte, hogy az extrém magasságban, a mínusz 22 fokos hidegben és a 30 csomós széllökések ellenére a gép kiválóan vezethető maradt.

A gyári közlemény szerint a gép új katonai változata a tervek szerint 2021-ben kapja meg a típusalkalmassági engedélyt. Ez magyar szempontból azt jelenti, hogy a számunkra leszállítandó további példányok valószínűleg még nem ebből az ötlapátos változatból származnak majd, hiszen, legalábbis a tavalyi átadáskor jelzett ütemezés szerint, a megrendelt gépek többségét az M-változat engedélyeztetéséig már megkapja a honi légierő. És az is kérdéses, hogy érdemes-e az új típusváltozatból használni gépeket, mert ha az állomány kétféle sorozathoz tartozik, az azért bonyolíthatja az üzemeltetési hátteret. Más kérdés, hogy hírek szerint a gyártó meglévő H145-ösök átalakítását is vállalja ötlapátos forgószárnyassá, amit az tesz lehetővé, hogy a rotoragy cseréjén kívül más változást nem kell végrehajtani a gépeken.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.