Megújulnak a metró üzemi járművei

iho   ·   2013.12.23. 07:30
kiskep_bkvuj

Kívül-belül megújul a BKV néhány üzemi és pályafenntartási járműve, amelyek jellemzően a metró hálózatán dolgoznak. A Keleti pályaudvar hátsó fűtőházában jelenleg négy üzemi jármű körül sürögnek a szorgos kezek. A két T212 sorozatú dízel tolatómozdonyt a csehszlovák Turčianske strojárne gyártotta a '70-es években. A járművek a kezdetektől szolgálják a budapesti metróhálózatot.

Két frissen festett metrós dízelmozdony a Keleti fűtőházban<br>(fotó: olvasónktól)

Az apróságok kívül-belül megújultak. Bár még a vezetőállás igencsak hiányos, a külső fényezés már elkészült. Ez a járműszekrényt és az alvázat is magában foglalja. A ráncfelvarrás a motort, a vezetőállást és a kelezőszerveket is érinti, a munkák végeztével a két apróság kívül-belül ragyogni fog. Bár az ünnepre már biztosan nem készülnek el vele, a BKV metró szakszolgálatának ez így is szép ajándék lesz.

T212-es mozdonyok felújítás alatt

A mozdonyokon kívül pihen még itt egy tvg, azaz teher-vágánygépkocsi is. Ez a jármű főleg személyek szállítására alkalmas, de mivel motorkocsi és ezért vontatni is tud, kisebb üzemi vonatok továbbítására is rendszeresen igénybe veszik. Egy időben például rendszeresen megfordult az alagútmosó vonatok élén. A nagyvasúti sárga társaihoz hasonló kis motorkocsit a MÁV jászkiséri üzemében készítették annak idején.

Festékszagú az A-077-es teher-vágánygépkocsi

És van itt még egy jászkiséri illetőségű jármű: a MÁV-nál UDJ sorozatjelet viselő univerzális darus jármű. A BKV az ilyen nagyobb testű pályafenntartási sárgaságait Xpdm sorozatba sorolta, ennek megfejtése a pályafenntartási dízel motoros jelző. Az X fősorozat pedig az üzemi célra utal. Társaihoz hasonlóan ez a gép is teljesen megújul: szekrényét, rakfelületét kilakatolták, motorját rendbe tették, vezetőállását új koránál is szebbé varázsolták, végül az egész jármű új fényezést kapott.

A platójától ideiglenesen megfosztott daruson épp a kisebb alkatrészeket festették

Festés és a végső összeszerelés után ismét üzembe áll majd a mind a négy gép, amelyekkel főleg a 3-as metró üzemi menetei élén lehet majd találkozni.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek