Mit keres egy polgári repülőgép egy katonai bázison?

iho/repülés   ·   2017.10.30. 16:15
wizz_a320-as_kecskemeten0

Gyakorlórepülésre érkezett a Wizz Air légitársaság Airbus A320-as típusú utasszállító repülőgépe az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisára, Kecskemétre. A tervek szerint ugyanis a repülőbázis a következő években szeretne megfelelni a katonai és polgári gépeket fogadó repülőtérre vonatkozó előírásoknak.

(fotók: MTI/Ujvári Sándor)

A mostani repülés is része ennek a folyamatnak. Még szeptemberben írtuk meg, „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány az állami repülések céljára szolgáló kecskeméti repülőtér közös (katonai-polgári) felhasználású repülőtérré fejlesztését.

(...)

A hatástanulmány szerint a polgári repülőtér a létesítmény északi-északnyugati oldalán kaphat helyet, amely az északi elkerülő út felé esik. Ez azért is előnyös lenne, mert egy bekötőúttal és egy felhajtóval a 445-ös főúton át a reptérről gyorsan elérhető lenne az M5-ös autópálya. A repülőtérnek ezen a részén lévő katonai zóna átköltöztetéséhez a NATO-val kell egyeztetni. Ha ez lezárult, megkezdődhet a kiszolgáló épületek megépítése.

Ebben az évben 2,69 milliárd forintot, jövőre pedig további 2,86 milliárdot biztosít a kormány a kecskeméti repülőtéren a polgári célú fejlesztésre és egyes katonai funkciók áttelepítésére.”

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.