MS Flight: Kicsit ingyen, nagyot inkább pénzért

iho/repülés   ·   2012.01.11. 08:00
nyito

A Microsoft Flight Simulator-sorozat több mint egyszerű játék. Az immár 32 éve fejlődő játéksorozat tagjaival valós és virtuális pilótagenerációk sora ismerkedett a repüléssel. A folyamatosan gazdagodó, „okosodó” játék ma a megfelelő kiegészítőkkel már arra is alkalmas, hogy szinte valós körülmények között lehessen gyakorolni a műszerrepülést. Nem véletlen, hogy a programot fejlesztő ACES Game Studio 2009-es bezárása és így a sorozat halálra ítélése igen élénk visszhangot váltott ki. A kialakult piaci rést több fejlesztés is megpróbálta betölteni, s végül a Microsoft is jelezte: ismét a bitek közé csapnak, jöhet a Microsoft Flight.

A nyilvánosságra hozott információk szerint a tavasszal debütáló, a Flight Simulator-sorozat 11. tagját jelentő Microsoft Flight egy része lesz csupán ingyenes. Azaz a szabadon letölthető „kezdőcsomagban” a méltán népszerű Hawaii-szigetcsoport Nagy Szigetét és környékét lehet a levegőben bebarangolni, néhány repülőgéptípus pilótafülkéjében. Az első ingyenes gép a még fejlesztés alatt álló ICON A5 könnyű, felsőszárnyas, egymás melletti üléses, kétüléses vízi repülőgép lesz.

Remélhetően nem csak a legmagasabb grafikai beállítással lesz ilyen szép a játék... <br>(fotó: MS Flight)

Ami már bizonyos: a játék továbbra is (legalábbis elsőként) hagyományos, PC-alapú lesz. A fejlesztő, a Microsoft Games Studio ígérete szerint mindenki megtalálja majd a szórakozását: az egyszerű, külső nézetes-egeres csoport és a legmegszállottabb, hidraulikarendszerek beállításával foglalkozó réteg is. A szigeten számos feladatot lehet végrehajtani.

Ami viszont újdonság: a további területekhez, repülőgépekhez viszont már kiegészítő modulként, pénzért lehet majd hozzájutni. A Games for Windows – LIVE regisztrációval minden jelentkező kap új, ingyenes tartalmat is (az antik, legendás Boeing Stearman kiképző repülőgépet, illetve online pilótaprofil készülhet, ahol a játékos által már végrehajtott feladatok eredményei is megjelennek), de itt kell megvásárolni a berepülni kívánt területeket és repülőgépeket is. Ez gyökeres szakítást jelent az eddigi üzleti modellel, melyben a játékos egyszeri vásárlással a teljes világot kapta meg virtuális játszóteréül.

Ez a műszerfal magáért beszél... <br>(fotó: MS Flight)

A fejlesztők ígérete szerint a LIVE-regisztrációval és persze az internetes kapcsolattal repülő játékosok mindennap újabb és újabb, rejtett kincseket gyűjthetnek be repülőgépükkel a folyamatosan frissített feladatoknak köszönhetően.

Eddig sem volt ismeretlen a fizetős kiegészítők világa a FS-sorozathoz: mind a 2003-ban kiadott Flight Simulator 2004, mind a Flight Simulator X (2006) a mai napig komoly piacot jelent a repülőgépeket, feladatcsomagokat, időjárást, légi forgalmat, pontosabb területet, fotorealisztikus textúrákat kínáló fejlesztőknek. Emellett óriási persze az ingyen letölthető repülőgépek, tájak, repülőterek és más kiegészítők mennyisége is: remélhetően ez így lesz a Microsoft Flight esetében is. Így csak egy, már meglévő és üzletileg eredményes modellt vesz át a Microsoft, kiegészítve egy kicsit az online szerepjátékok lehetőségeivel. Legalábbis erre enged következtetni az elrejtett kincsek behozatala a játékba, illetve a szintén fizetős szolgáltatásként elérhető testreszabás is. Tavasszal meglátjuk...

Addig is gyűjthető a pénz a számítógépek fejlesztéséhez. A Microsoft szerint a következő hardverrel már jól fut, alacsony grafikai beállításokkal:
Processzor: Dual Core 2 GHz
Videokártya: 256 MB saját memóriával,  shader 3.0 (DX 9.0c támogatás) képességgel
Merevlemez: 10 GB Hard Drive space
Operációs rendszer: WinXP SP3
Memória: 2 GB

A teljes élményhez már egy jóval izmosabb „vas” szükségeltetik:
Processzor: Intel® Core™ i7 960 @ 3.20GHz, vagy AMD® Phenom™ II X6 1100T 3.3 GHz vagy magasabb frekvenciával
Videokártya: ATI Radeon™ HD 5870, NVIDIA® GeForce® GTX 560 vagy erősebb
Merevlemez: 10 GB
Operációs rendszer: Windows 7 64-bit
Memória: 6 GB

Kapcsolódó hírek