Müncheni porondon a magyar piac

iho   ·   2017.10.05. 13:45
exporeal0

Az intelligens urbanizáció a központi témája a Münchenben huszadik alkalommal megrendezett Expo Real vásárnak, ahol idén több mint 1700 kiállító és 40 ezer döntéshozó gyűlik össze hetvenhét országból. Magyarország  az ágazatot sújtó válság óta először került be a központi programba. - A vizes vb és az ahhoz kapcsolódó fejlesztések középpontba állították hazánkat. Most ismét ránk irányulhat a figyelem az ingatlanbefektetési piac nagyívű bővülése kapcsán – fogalmazott az Expo Realon a kormányt képviselő Szeneczey Balázs, Budapest városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettese.

A találkozón Szeneczey „Tovább növekszik a befektetői bizalom” című kerekasztal-beszélgetésén mutatja be a szakmai grémium előtt a tervezett budapesti gigaberuházásokat. A nemzetközi befektetői és szakembergárda megismerheti a kormányzati és önkormányzati fejlesztési projekteket, a várostervezés, a technológia, a környezetvédelem, a közlekedés- és az infrastruktúra fejlesztését, az ingatlanfejlesztési szegmenshez kapcsolódó innovációkat és okos megoldásokat is.  A fejlesztések ismertetésének fő célja, hogy tudassák a  szereplőkkel, hazánk egyre kedvezőbb lehetőségeket nyújt a befektetőknek.

Ezt támasztják alá a standon kiállító CBRE ingatlan-tanácsadó friss kutatási adatai is, melyek szerint a kelet-közép-európai régió a tavalyi évhez képest még vonzóbbá vált, Magyarország pedig csaknem tizenöt százalékos arányt képvisel a teljes befektetési forgalomban. A CBRE MTI-nek adott legfrissebb adatai szerint a befektetők idén az első kilenc hónapban már csaknem 1,4 milliárd eurót költöttek a magyar kereskedelmi ingatlanbefektetési piacon, így a befektetések ebben az évben várhatóan elérik 1,6-1,7 milliárd eurót, meghaladva a tavalyi, kiemelkedő 1,54 milliárd eurót. A gazdasági növekedés és stabilitás kedvez a befektetéseknek, ezt mutatja, hogy jelenleg is több mint száz olyan céggel tárgyal a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA), amelyek hazánkat vizsgálják következő befektetésük helyszínéül. A következő két évben is tartósan megmaradhat a befektetési érdeklődés, ami különösen fontos, mert a befektetési piac hatvan százalékán főként német, angol, amerikai és osztrák befektetők osztoznak, 40 százalékát teszik ki a magyarok vásárlásai – tette hozzá Takács Ernő, az ágazat legnagyobb vállalatait összefogó Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke.

Mivel a kiállítás központi témája az intelligens urbanizáció, a résztvevők Magyarország okos városainak koncepciójába és a környezettudatos zöld technológiai fejlesztésekbe is betekinthetnek. Már az első napon kiemelt érdeklődés övezte a Platio új, energiatermelő, moduláris térburkoló rendszerét, az újrahasznosított műanyag hulladékból készülő napelemmel felszerelt járófelületet. A magyar fejlesztésű okos burkolat újszerű megoldás a közterületi elektromos eszközök hálózattól független működtetésére.  Ugyancsak zöld ipari projektként mutatják be a Thermowatt nemzetközi innovációs hőszivattyú alapú műszaki megoldását, amivel korszerű, energiahatékony és környezetbarát módon lehet a szennyvízben lévő hőenergiát épületek hűtésére és fűtésére hasznosítani. A magyar találmányok közt fókuszba került a Chameleon Smart Home, amely egy új utat mutat a társasházak okosítása terén. Megoldásával olyan modern, jövőálló okos otthonok készülhetnek, melyek összekapcsolják az otthonok eszközeit a lakókörnyezet adta lehetőségekkel. A városfejlesztési projektek sorában a jelenlevők egyebek mellett megismertetik a Liget Budapest Projekt, mint az Európai Unió legjobb városfejlesztési nagyprojektjét; vagy a XI. kerületben tervezett, okos megoldásokban és zöldfelületben gazdag lakóingatlan fejlesztést, a Buda Gardens lakóparkot, és a zöld irodákat kínáló Atenor terveit is.

A kiadott közlemény szerint az RICS nemzetközi ingatlanszakmai szervezet felmérése alapján a magyarországi befektetői hangulatindex 48-as szintre emelkedett, amely a kelet-közép-európai régió legjobb mutatója, és rekord a magyar piacon.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek