Reggeli tündöklés: kötélfelhő

Daka Olga   ·   2011.11.16. 20:00
rope_cimlap

Kötélfelhő, szebb nevén Morning Glory: reggeli tündöklés.

Észak-Ausztrália Carpentaria öblében, legtöbbször Burketownban látható ez a felhőkép szeptembertől november közepéig; ha valaki elég korán kel, 40% esélye van, hogy találkozzon vele.

Klikkeljen a képre és nézze meg galériánkat a különös felhőalakzatokról!

Görgőfelhő, amely akár ezer kilométer hosszban is elterülhet, 1-2 km átmérőben, gyakran csak 100-200 méterre a föld fölött, és akár 60 km/óra sebességgel mozoghat. Néha csak egy felhőről van szó, máskor akár nyolc egymást követő görgőfelhő kapcsolódik egymáshoz.

A Reggeli tündöklést gyakran követik hirtelen széllökések, intenzív, alacsony szintű szélnyírások, gyors, függőleges légmozgások, valamint nyomásugrások a felszínen. A felhő elejében erős feláramlások figyelhetők meg, ezek váltják ki a forgó látványt, miközben a felhő közepén és a hátulján turbulencia és leáramlás keletkezik. Hívják még magányos hullámnak vagy solitonnak, amely olyan hullám, amely magát gerjeszti, és sebesség- vagy formaváltoztatás nélkül halad.

Szokatlan felhőképeket már az ókortól megfigyeltek. A helyi Garrawa-beli őslakosok (aboroginal) kangólgi néven nevezték a jelenséget, amint azt a Királyi Ausztrál Légierő pilótái először 1942-ben jelentették. Azóta számtalan tanulmány készült e tárgyban, matematikai modelleket állítottak fel, hogy a térségben előforduló légmozgások komplexitását megmagyarázzák. És mégis: a sok kutatás ellenére a Morning Glory felhőkép létrejöttét és törvényszerűségeit még ma sem értik teljesen. Csak az biztos, hogy létezik, és a világon egyedülálló látványt és élményt nyújt.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.