Spotterek, hajrá, csípjétek el a Typhoont!

iho   ·   2013.05.27. 16:30
cim2

2012-ben egy a lemenő nap sugaraiban fürdő RAF Eurofighter Typhoon lett a győztes, amit egy kiképző repülés után Coningsby bázis felé hazatérőben kapott el egy Gaz West nevű amatőr fotográfus. Idén akár egy magyar spotter is megnyerheti a versenyt, az iho/repülés pedig annyiban segít, hogy a hazai amatőr repülőfotósok is tudjanak róla: ismét elindult a nagy pályázat, a Eurofighter Amateur Photographer 2012.

A Eurofighter PR és kommunikációs részlege tehát idén május 14-től is meghirdette a pályázatot, amelynek célja nem profi fotográfusok gyönyörű képeit összegyűjteni a világ minden tájáról erről az amúgy is látványos harci gépről. A verseny egészen október 31.-ig tart, addig lehet beküldeni a képeket a szakavatott zsűrihez, amelynek vezetője egy profi, a Typhoon-fotóvilág elismert szakértője, Geoffrey Lee, a PlaneFocus alapítója.

A tavalyi győztes fotó a naplemente finom színeivel..

A tavalyi győztes fotó pedig ott díszeleg a 2013-as Eurofighter naptárkiadás főoldalán. Lee szerint az egész naptár arról tanúskodik, hogy nem kell hivatásos fotósnak lenni ahhoz, hogy valaki profi képeket alkosson a Typhoonról.

Az idei győztes nevét novemberben, a Dubaj Airshow-n hozzák nyilvánosságra. A bírálóbizottságban ott lesz a tavalyi első helyezett is, és természetesen az idei győztes képe vezeti majd a 2014-es kiadású Eurofighter-naptárat.

Lee és Gaz West mellett a bírálók közt ott lesz Andreas Westphal, az iImages Art Design vezetője, és Theodor Benien, a Eurofighter GmbH kommunikációs igazgatója.

A képeket a communications @eurofighter.com email-címre, vagy a következő postacímre kell küldeni:

Eurofighter Jagdflugzeug GmbH
PR and Communications Department
Am Söldnermoos 17
85399 Hallbergmoos
Germany

...a tavalyelőtti pedig a párás walesi Mach Loop völgyvilágában készült

A részvétel feltételei tehát: a képeknek május 14 és október 31 között kell készülniük, a győztes pedig valóban amatőr kell, hogy legyen, tehát hivatásszerűen nem foglalkozhat fényképezéssel, csak szabadidejében, hobbiszerűen. A képnek természetesen valamilyen mód kapcsolódnia kell a Eurofoghter Typhoonhoz, egy fotós csak egy képet küldhet be róla. A kép A3-as nagyságú és  300 dpi minőségű kell, hogy legyen, a győztesnek a hitelesség kedvéért be kell mutatnia az eredeti fotofile-t is.

A győztes jutalma amellett, hogy a képe a jövő évi naptár élén szerepel, az lesz, hogy személyesen ismerkedhet meg közelről a Typhoonnal egy pilóta segítségével. (Figyelem, a kiírás nem beszél repülésről...) És természetesen a győztes tagja lesz a következő bíráló bizottságnak. Különdíjat kap a legjobb 16 év alatti Typhoon-fotós is.

Ami a magyarok esélyeit illeti, kíváló amatőr fotósok kis hazánkban is akadnak szép számmal, akik egyben látogatói azoknak a repülőnapoknak, ahol a Typhoon megfordulhat, és persze vannak, akik hajlandók közülük lesben állni repülőnapokon kívül is egy-egy bázis kerítésénél.

Egy szép profi felvétel az osztrákok egyik Typhoonjáról

Ugyanakkor egy Typhoon-bemutatóra talán számíthatunk Magyarországon is: az augusztiusi kecskeméti repülőnapon a németek és a britek ugyan nem jeleztek vissza Eurofighter-dinamikust, de az osztrák légierőnél ott virít a zöld kör és az F-betű is, ami azt jelenti, hogy a gép a levegőben lesz látható, nem a földi statikus bemutatón. A legutóbbi kecskeméti repülőnapon ugyan ez a program az osztrákok részéről egy-két elég magasan végrehajtott áthúzásban merült ki, nem is szálltak le a géppel, de ki tudja: talán idén alacsonyabban is repül sógorék Eurofightere.

Kapcsolódó hírek