Titkos lengyel légihíd Kelet-Ukrajnából

iho   ·   2015.01.19. 16:15
cim3

Titkos légihídon mentettek ki ukrajnai lengyeleket a kelet-ukrajnai harci zónából. A múlt héten lezajlott műveletről csak utólag adott ki rövid tájékoztatót a lengyel légierő. Eszerint az akcióban C-130E Hercules és egy C295M típusú katonai szállítógépek vettek részt.

Varsó annak a dokumentumnak a bázisán lépett, amely lengyel állampolgárságot biztosít mindazoknak a lengyeleknek, akik olyan országban élnek, ahol nem fogadják el a kettős állampolgárságot. Az érintettek ezért korábban lengyel állampolgárságot illetve letelepedési engedélyt kaptak.

Lengyel Herky a téli ködben: a légihídról csak a sikeres akció után adtak hírt <br>(fotók: 3. Skrzydło Lotnictwa Transportowego)

A 3. Légiszállító ezred Facebook-oldalán olvasható összefoglaló szerint az akcióban öt C295M vett részt a krakkói bázisról, és két Hercules Powidzból. A gépek Harkovban vették fel a menekülteket, és Malbork repülőterére vitték őket. Öregek és kisgyerekek egyaránt voltak az utasok között, ezért minden gépen orvos is tartózkodott a krakkói bázis állományából. A jó előkészítés és a profi végrehajtás tette sikeressé a légihidat, hangzik az ezred közleménye.

A repülések során először egy 120 fős csoportot hoztak ki azok közül, akik Kelet-Ukrajna orosz szeparatisták által megszállt övezetében éltek, majd január 12-én éjjel további hatvan embert mentettek ki. A repüléseket a lengyelek az ukrán hatóságokkal egyeztetve hajtották végre.

Leszállás után

A kelet-ukrajnai válságövezet hírei közé tartozik, hogy miközben heves harcok kezdődtek a donyecki repülőtér birtoklásáért, és volt, amikor óránként hangzottak el ellentmondó közlemények az ukrán kormány illetve a szeparatisták részéről arról, ki ellenőrzi a légikikötőt, ukrán források szerint a harcok során a támadó orosz milíciák szétlőtték a repülőtér irányító tornyát, majd a torony összedőlt.

Amikor még állt a szétlőtt torony<br>(fotók: Twitter)

Az biztos, hogy a torony összeomlásakor az oroszok támogatta szeparatisták már csak négyszáz méterre voltak a helyszíntől. Az ukránok ugyanakkor jelentős tüzérséget vontak össze, hogy megállítsák a reptér elfoglalására készülő, vagy más hírek szerint a terminál kivételével már a repteret ellenőrző szeparatista erőket. A közösségi oldalon megjelent fotókon az látszik, hogy a nemzetközi repülőtér terminálépületét és kiszolgáló létesítményeit is teljesen lerombolták.

Szergej Prokofjev Nemzetközi Repülőtér: teljes a pusztulás

A Moszkva-párti közösségi oldalak szerint a légikikötő elpusztítása az ukrán hadsereg műve volt, egyes fotókon ugyanakkor orosz-párti milicisták láthatók, amint megpihennek a romok között. Legfrissebb hírek szerint az ukránok a repülőtér „stratégiailag fontos területének nagy részét” visszafoglalták. Mind a lázadók, mind az ukrán hatóságok azt állítják, hogy a szeptemberi minszki fegyverszüneti megállapodás nekik ítélte a repülőteret.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.