Új híd épül a Tiszán

iho   ·   2019.08.30. 09:00
por01

Az egyre kedveltebb turisztikai célpontot jelentő Tisza-tó körbebiciklizése egyre népszerűbb program a tapasztaltabb és kezdő bringások között. Alig hetven kilométer, úgyhogy fürdéssel, halászlével együtt is kényelmesen belefér a legtöbbeknek egy napba. A kerékpárút a töltésen vezet végig, Kiskörén a vízierőmű üzemi útját is érintve. Mindössze hét kilométer hiányzik a kerékpárútból, Poroszló és Tiszafüred között a forgalmas 33-as úton lehet csak átjutni a vízivilágon. Az egyre nagyobb szükségre végre megszületett a válasz, az elmúlt évben elkezdték megépíteni a bicikliutat a 33-as főúttal párhuzamosan. Nem egyszerű földmunkáról van szó, hiszen számos hidat is építeni kell a Tisza, a Szomorka- és az Eger-patak és a tiszafüredi Holt-Tisza fölött. Ezeken kívül két támfalat és vasúti keresztezéseket is kell építeni a kerékpárúthoz. A hidak látványterveit itt tudják megnézni.

Az egyik mederhíd július elején (fotó: Vörös Attila)

Cikkünk apropója, hogy a beruházás látványos szakaszához ért, csütörtökön beemelték a Tisza-híd első elemét. A NIF közleménye szerint a kivitelezés összetettsége miatt az elsőként kivitelezett műtárgy a 280 méter hosszú Tisza-híd lesz. A 350 tonna acélszerkezet előszerelése jelenleg is folyik a Tisza parton kialakított szerelőtéren, a mederhíd elemek 2019. augusztus 29-ei kezdettel egyenként, vízi úton bejuttatva kerülnek a helyükre. A hídelemek beúsztatása két 40 méteres bárka segítségével történik, amelyekre egyenként telepített, 200 tonna teherbírású autódaruk emelik párhuzamosan a szerkezet elemeit a már elkészített alépítményekre. A kerékpáros Tisza-híd acélszerkezete várhatóan 2019. november végére nyeri el végleges alakját.

Síneken tolták a Tisza fölé a szerkezetet. A képre kattintva galéria nyílik! (fotók: NIF)

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hazai forrásból valósul meg.

* *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek