Új U.S.Navy-romboló, egyelőre fegyverek nélkül

iho/hajózás   ·   2018.04.30. 13:45
us_navy_hajozas_hadihajo_rombolo_kislid

Az Egyesült Államok haditengerészete szolgálatba állította új lopakodó-rombolóját, de az örömbe üröm is vegyül: az új hajó nem tud tüzelni.

Meghökkentő, a lopakodó repülőgépekről ismert formavilág (felvételek forrása: AFP)

Az iraki hadműveletekben 2006-ban meghalt Michael Monsoorról elnevezett, 186 méter hosszú hajót Maine-államban bocsátották vízre, egy három hajóból álló megrendelés-kontingens második tagjaként. Ami meglepő: sem az első, sem a második hajót nem látták még el fegyverzettel. Ennek az oka az eredetileg tervezett fegyverzet ára, valamint a költségek csökkentése miatt valószínűleg szükségessé váló átalakítások.

A hajók feladata az eredeti koncepció szerint szárazföldi célok nagy távolságból, a vízről történő megtámadása lett volna. Ezt a feladatot a hajókra szerelt „Advanced Guns System” tudta volna teljesíteni, melynek működtetése lövésenként 800 ezer dollárba, azaz mintegy 200 millió forintba kerülne, ráadásul a rendszer hatótávolsága alatta maradt az elvártnak.

Jól látszanak a méretek!

Mivel ez az árszínvonal a haditengerészet számára vállalhatatlan, lemondanak a hajók szárazföldi célok ellen történő bevetéséről és a vízi célpontokra koncentrálnak, a tervezett fegyverzetet is eszerint fogják átalakítani. Az újratervezés időigénye miatt a haditengerészet elhatározta, hogy a hajóépítést és a fegyverzet beszerzését pénzügyileg szétválasztja, így fordulhatott elő, hogy a hajók immár úsznak, de olyan ártalmatlanok, mint egy konténerszállító.

A spórolás azonban nem csak a fegyverzetet érinti, hanem a flotta méretét is: eredetileg harminckét ilyen hajót szándékoztak beszerezni, az igényeket aztán fokozatosan csavarták egyre lejjebb, most az eredeti szándékok kevesebb, mint egytizedénél, három hajónál tartanak. Az osztály első hajójánál néhány hónapon belül lezajlik a módosított fegyverek beszerelése, a Michael Monsoor várhatóan csak 2020-ban fog sorra kerülni, állomáshelye a kaliforniai San Diego lesz. A harmadik hajó, a Lyndon B. Jonhnson jelenleg még épül.

200 millió forint egy lövés!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!



Kapcsolódó hírek