Újraindul az esztergomi helyi járat

Istvánfi Péter   ·   2014.01.18. 13:25
02

A hazai közlekedéstörténet egyik jelentős epizódja volt, amikor 2011 nyarán a Vértes Volán nemfizetés miatt felmondta az Esztergommal kötött helyi járati szerződést. Ekkor már három éve nem fizetett a esztergomi önkormányzat a volánnak, az így felhalmozott tartozás elérte a 112 millió forintot. A probléma nem volt egyedülálló, szinte minden nagyvárosban hasonló önkormányzat–volán huzavonák vannak, de ezt a lépést eddig (és azóta se) merte senki meglépni.

A hat vonal, és a mintegy 200 indulás pótlására a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal egyeztetve a Vértes Volán sűrítette a helyközi járatait, amit ezután a városon belüli utazásra is igénybe lehetett venni. Ez azonban csak látszatmegoldás volt, mivel a járatok nagy része nem érintette a város fontosabb intézményeit (vasútállomás, kórház, temető, stb.).

Indul az 1-es: újra lesz Esztergomban helyi járat<br/>(a szerző fotója)

A város még 2011 szeptemberében kiírt egy új tendert a helyi járatú közlekedésre, amely végül sikertelen lett, így azóta is helyközi buszok látják el a város közlekedését. Tavaly decemberben ismét felmerült, hogy szükség lenne a városban helyi járatra, végül mostanra sikerült megállapodni a Vértes Volánnal: február elsejétől új, a helyközi járatokat kiegészítő helyi járat indul 1-es jelzéssel. Az új 1-es viszonyat a Bánomi lakótelepről a vasútállomásig közlekedik, ezalatt érinti a buszállomást is.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek