Zergével a zalaegerszegi dombvidékre

iho/közút   ·   2019.11.06. 18:00
400px_zerge

Többéves előkészítési folyamat, valamint a fejlesztés hátterében álló nemzetközi együttműködés eredményeképp az első utasok november 6-án 10 óra 25-kor felszállhattak a Z3 jelzésű autóbuszra a Csertán Sándor utcától Toposháza felé, hogy az eddigi hosszú gyaloglás és jelentős szintkülönbség megtétele helyett kisbusszal tudjanak hazajutni.

Az egyelőre teszt jellegű, igényvezérelt szolgáltatás alapötlete még 2016-ban Zalaegerszeg Fenntartható városi mobilitási tervének részeként elkészített helyi autóbuszhálózat és menetrendi koncepció elemeként vetődött fel, melynek igazi lendületet az Európai Unió Shareplace Interreg CE projektje adott, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata és a korábban említett javaslatot kidolgozó Mobilissimus Kft. együttműködése lévén. A cél a fenntartható városi mobilitás szemléletének elterjesztése és gyakorlati megvalósítása olyan területeken, ahol nincs vagy nehezen hozzáférhető a közösségi közlekedés, illetve magas az egyéni autós közlekedés részaránya.

Elindult Zalaegerszegen az igényvezérelt kisbuszos személyszállítás (fotók: Mobilissimus)

Az útvonalak kialakítása az eddig ellátatlan területeken élő lakosság igényeinek figyelembevételével történt. A szolgáltatás beindítása előtt a helyi lakosság tájékoztató fórumon (living lab) vehetett részt, melyen bemutatásra kerültek az útvonalak és az igénybevétel feltételei. A lakosság számára a Mobilissimus tervezői és az önkormányzat már 2018-ban tartott egy tesztnapot, mely során lehetőség nyílt az útvonalak pontosítására és a megállópontok kijelölésére.

A szolgáltatás átadásakor a szolgáltatást biztosító Volánbusz Zrt. képviselője is kihangsúlyozta, hogy országosan is egyedülálló kezdeményezésről van szó, mely ha sikeresen működik, a város buszhálózatának fejlesztéséhez és akár más települések igényvezérelt közlekedésének kialakításához is jó alapot jelenthet. A tét nem kevesebb, mint hogy olyan helyeken is képes legyen a közösségi közlekedés megszólítani a lakosságot, ahol az autóhasználat szinte a kizárólagos alternatíva volt mostanáig. Ha sikerül a diákokat, munkába járókat és az idősebb generációkat is megszólítani a Zerge buszokkal, akkor kevesebb autó közlekedik a városban, csökkenhetnek a torlódások és fenntarthatóbbá válik Zalaegerszeg közlekedése.

A járatok három viszonylaton közlekednek:

  • Z1 jelzéssel a Vasútállomás és a Csertán Sándor utca között, Gálafej városrész és Kertváros, autóbuszforduló érintésével,
  • Z2 jelzéssel körjáratként a Csertán Sándor utcából indulva az Ebergényi utcát és Gógánhegyet feltárva; valamint
  • Z3 jelzéssel szintén a Csertán Sándor utcából indulva Kápolnahegy, Cserhegy, Csáfordhegy utcáit bejárva érik el Toposházát Bazita közelében.

A szolgáltatás első körben három viszonylaton indult el

Az autóbuszok a téli szünet kezdetéig, minden viszonylaton munkanapokon hét, szabad- és munkaszüneti napokon négy alkalommal közlekednek, körülbelül reggel fél hat és este nyolc óra között az előzetesen bejelentkezett utasok számára. A bejelentkezést megkönnyítve webes felület is készült, amely a www.zergebusz.hu címen érhető el, a járművezető munkáját pedig fedélzeti eszköz segíti a különböző megállóhelyeken felszálló utasokról való információ biztosításával. A felületen térkép is segíti a tájékozódást, valamint a menetrendszerinti adatokkal a helyi járati és vasúti átszállások is megtekinthetőek. Természetesen a hagyományos telefonos bejelentkezés is lehetséges a +36-92-311-360 telefonszámon, naponta reggel hat és este kilenc óra között. A megállóhelyeken a helyi járati laptábláktól eltérő informatív, térképes hirdetmények kerültek kihelyezésre, a Zerge járatok menetrendi adatairól a meglévő kijelzők is tájékozódhatnak.

Figyelem! Az utazáshoz feltétlen szükséges előzetes bejelentkezés nem terjedhet ki két helyi járati autóbusz által érintett megállóhely közötti utazásra, elkerülve, hogy a Zerge által érintett területeken lakók esetlegesen ne férjenek fel a buszra. A projekt részeként a szolgáltatás jelenleg díjmentesen vehető igénybe. A bejelentkezésre legkorábban a tervezett utazás előtt hét nappal kerülhet sor, legkésőbb a végállomási indulás előtt harminc perccel meg kell történnie.

Zergére fel! Az üzemeltető az itthon csak elvétve megtalálható igényvezérelt közlekedési mód kipróbálására buzdítja az embereket. A szolgáltatásról a véleményeket az info@zergebusz.hu e-mail címre várják.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek