Kis falu nagy busszal jár

Istvánfi Péter   ·   2013.09.13. 11:29
00

Magyarország legkisebb településén, a mindössze öt főt számláló Szanticskán ugyanis egy 140 fős Ikarus 280-as közlekedik. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kocsi nem a falu helyi közlekedésében vesz részt, hanem a település melletti erdei iskolába szállítja a gyerekeket.

Szanticska a 80-as évek végén került be a köztudatba, amikor a település lélekszáma egy főre csökkent. Jelenleg öt fő lakja, közigazgatásilag a 131 fős Abaújlak község része.

A szanticskaiak 280-asa a miskolci Búza téren, látványos koromfelhőt eregetve<br/>(fotó: Istvánfi Péter)

Maga az autóbusz egy hagyományos háromajtós helyközi Ikarus 280.17, korábban a MÁV használta munkásszállításra, aztán a 90-es években került a nyíregyházi Trans-Tour '90 Kft. állományába. Itt kapta meg a máig is használt jellegzetes bordó-fehér színét. Elsősorban a cég által üzemeltetett Nyíregyháza-Gávavencsellő helyközi vonalon közlekedett. Ezt követően került mostani helyére, az erdei iskolához.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek