130 halott, 100 eltűnt: hajókatasztrófa Indiában

iho/hajózás   ·   2012.05.01. 07:59

A z Indiai Hadsereg búvárai és a mentőcsapatok eddig 103 holttestet emeltek ki abból a komphajóból, ami ma süllyedt el Indiában, a Brahmaputra folyón.

További legalább 10 utast még keresnek. A hajó az északkelet-indiai Asszám államban a szemtanúk és a túlélők beszámolói szerint először kettétört, majd elsüllyedt. A katasztrófa idején erős szél és sűrű eső nehezítette a hajózást.

A katasztrófa Fakiragram települése mellett, a nyugati Dhubri kerületben történt, nem messze attól, ahol a Brahmaputra folyó Bangladesbe érkezik. A helyszín 350 kilométerre, nyugatra esik az állam fővárosától, Gauhatitól.

A hajón az információk szerint legalább 350-en utaztak: ebből ezidáig 103 holttestet tudtak kiemelni az éjszaka is dolgozó, a kedvezőtlen időjárási viszonyokkal is küzdő búvárok. További 150 embernek sikerült a Brahmaputra folyó partjára úszni, vagy a helyiek segítségével kimenekülni, így már csak körülbelül 100 embert keresnek a mentőcsapatok.

Asszám állam vezetője, Tarun Gogoi vizsgálatot indított a katasztrófa okainak felderítésére, de jelezte: most a túlélők felkutatása és az elhunytak megtalálása, minden, a kompon utazó személy azonosítása a legfontosabb feladat. A búvárok és a gumicsónakkal dolgozó mentőegységek most a folyót, a lejjebb sodródott törmelékeket ellenőrzik, túlélők és holttestek után kutatva.

Egy utas, Hasznat Ali elmondása szerint a teherárut is szállító hajó belsejében körülbelül 200-an voltak, míg 150 utas a ttetőre kapaszkodott fel. Az alaposan túlterhelt hajó már a kikötő felé haladt, amikor elérte a vihar. A szél sok embert már az elsüllyedés előtt lesodort a tetőről. Neki szerencséje volt: sikerült egy darab fában megkapaszkodnia, majd a helyiek csónakkal kimentették. Asszám állam rendőrfőnöke, J.N. Choudhury szerint éppen a tetőn lévő utasoknak sikerült megmenekülniük, míg a hajó belsejében utazók elmerültek a roncsokkal.

Kapcsolódó hírek