A Hochtief egyelőre nem adja el Ferihegyet – sem

MTI   ·   2012.01.17. 09:59

Egyelőre mégsem értékesíti a német Hochtief építőipari csoport a repülőtér-üzemeltető vállalatokban – köztük a Budapest Airport Zrt.-ben – meglévő tulajdonrészeit.

Német sajtójelentések szerint a társaság a nehéz piaci környezettel indokolja az értékesítési folyamat leállítását. A vállalat a Hochtief Concessions elnevezésű cégbe szervezte repülőtér-üzemeltető érdekeltségeit. A cég a Budapest Airport Zrt-ben 49,66 százalékos tulajdonnal rendelkezik, és a budapesti mellett az athéni, a düsseldorfi, a hamburgi, a sydney-i és a tiranai nemzetközi repülőtér üzemeltetésében is érdekelt.

Korábban azt tervezték, hogy még 2011-ben eladják a Hochtief Concessions-t, az értékesítési pályázat utolsó körébe a Hainan Airlines légitársaságról ismert kínai HNA csoport és a Vinci francia építőipari társaság jutott be. Az eladó 1,5 milliárd eurót remélt, de az euróövezeti államadósság-válság annyira megnehezíti az ilyen ügyletek finanszírozást, hogy csak mélyen áron alul lehetne értékesíteni a céget. A Hochtief ezért egyelőre „jegeli a tervet”, annak ellenére is, hogy így a várt nyereség helyett 100 millió eurós veszteséggel zárja a 2011-es üzleti évet.

Kapcsolódó hírek