Díjeső a Dunán

iho   ·   2013.03.04. 09:00
cim3

Minden évben a holtszezon a jó alkalom: a gépek javarészt még a hangárokban, a pilóták java pedig a hagyományos repülőbálon gyülekezik. Idén az Európa hajó adta a helyszínt, a Duna a hátteret az ünnepségnek, merthogy a bál előtt zajlik az ugyancsak fontos ceremónia, 2012 legjobb hazai sportrepülőinek díjazása.

A főszereplők egyfelől a díjátadók voltak: Mészáros László, a Magyar Repülő Szövetség elnöke, dr. Melles Imre, a repülőorvosi központ vezetője, Sipos Zoltán ezredes, a HM légügyi osztályvezetője és Jóri Tamás, a Magyar Repülő Szövetség főtitkára, de szép gesztusként díjakat adhatott át Hegedűs Dezső, a magyar sportrepülés „Dezső bácsija”, a szövetség korábbi elnöke is.

Hegedűs László, repülőkörökben Bagoly: az év vitorlázórepülője

A főszereplők másfelől természetesen a díjazottak voltak, közülük is kiemelkedik Hegedűs László, a Malév Repülőklub tagja, aki többször is ki kellett, hogy sétáljon különféle elismerésekért. Az iho/repülés is írt már „Bagoly” szenzációs namíbiai világrekordjáról, de persze itthon is remek távokat repült. Megkapta a FAI, a Nemzetközi Repülőszövetség diplomáját két tavalyi Európa-kontinensrekord repülésért: 156,66 kilométeres óránkénti átlagsebességet ért el egy 100 kilométeres háromszögön végigrohanva, és 136,05 kilométeres átlagsebességet 300 kilométeres háromszögrepülésen. És ugyancsak ő lett az év sportolója vitorlázórepülésben.

A díjazott ifjúsági sportoló vitorlázórepülésben Vámosi Tamás, Opitz Nándor Repülőklub, a vitorlázórepülő hölgyek között pedig Diófási Orsolya, az Őcsényi Repülőklub versenyzője lett.

Friss világbajnokunk, az év műrepülője, Nádas Tamás

Nem volt meglepetés akkor sem, amikor az év motoros műrepülő sportolóját szólították a díj átvételére: az elismerést Nádas Tamás, a Magyar Műrepülő Klub pilótája kapta, aki 2012-ben lett aranyérmes Nyíregyházán, az Advanced világbajnokságon. És egy másik remek műrepülő pilóta a motor nélküli műfajban: az év sportolója vitorlázó műrepülésben Tóth Ferenc, Európa- és világbajnokunk, a Magyar Műrepülő Klub pilótája.

Még néhány sportág tavalyi kiemelkedő figurái, akik megkapták az év sportolója elismerést: motoros ralirepülésben Mayer Béla és Havlin Péter, a Győri Aeroclub párosa, hőlégballon-repülésben: Konecsni János, Buborék Ballon Klub, motoros könnyűrepülésben: Ferincz Vince és Vizaknai Katinka, Nagykanizsai SE, sárkányrepülésben pedig: Újelyi Balázs, Pilisi SE.

Díjazták az év siklóernyős távrepülő sportolóját, a győztes: Nagy Máté, MPC Extrém SE. 2012 női siklóernyős távrepülő sportolója Ákos Zsuzsa, SIRESZ volt, siklóernyős célraszállásban Kaszás Sándor, Aeroclub Hajdúszoboszló, női acro siklóernyőzésben Grillmayer Alexandra, Airborne SE volt a tavalyi év legjobbja.

Egyfajta életműdíjnak is felfogható az MRSZ elnök különdíja, az egyik idei kitüntetett: Horti Kálmán

Átadták a Rotter Lajos-vándordíjat, illetve a mostani alkalommal kivételesen két díjazott volt, akik a legnagyobbat repülték vitorlázógéppel Magyarország határain belül: 778 kilométeres távot repült Bartolf Richárd, a Malév Repülőklub tagja és Verebélyi Zoltán, a MÁV Repülőkiub versenyzője.

A Turul vándordíj 2012. évi nyertese pedig megintcsak Hegedűs László, a Malév klub tagja lett.

Immár hagyomány, hogy a sporteredménytől függetlenül díjazza a Repülőszövetség elnöke azokat, akik hosszú ideje a repülés ügyét szolgálták és szolgálják most is. A díjazottak egyike Horti Kálmán, a Kék Ég Repülőklub tagja, a hazai és nemzetközi precíziós és ralirepülősport területén végzett több évtizedes munkájának elismeréseként kapta a díjat. Jávor Géza, a Magyar Sándor Repülőklub tagja ugyancsak a repülősportok területén kifejtett több évtizedes munkájáért kapta az elnök különdíját, Wally Tibornak, az Endresz György Sportrepülő Egyesület tagjának pedig a vitorlázórepülésért végzett munkáját ismerte el különdíjjal a repülőszövetség vezetője.

Az iho/repülés vitorlázórepülő cikkírója, Ugrósdy Márton, a gyémántot érő start előtt

A díjkiosztó kezdete előtti percekben érkezett a hír: az IGC, a  Nemzetközi Vitorlázórepülő Szövetség plenáris ülése titkos szavazáson úgy döntött, hogy az idei Pelagia Majewska emlékérmet Bolla Máriának ítéli 50 éves repülő-pályafutása elismeréseként.

Átadták még a díjakat a Magyar Vitorlázó Kupa helyezetteinek, a Lányi Róbert-emlékdíj nyertese a sportszerűségért kapta az elismerést, kupákért jöhettek a Magyar Ralirepülő Kupa helyezettei, megkapták kitüntetésüket a tavalyi vitorlázó és siklórepülő rekorderek, és ekkor kapták meg a hőn áhított oklevelet és jelvényt azok, akiknek sikerült teljesíteniük a gyémánt- és aranykoszorú feltételeit. Közülük érdemes külön említeni Ugrósdy Mártont, a fiatal sportoló egyben az iho/repülés egyik szerzője, vitorlázórepülő témák jeles feldolgozója, aki emlékezetes cikkben írta meg a maga gyémántot érő magassági repülését.

Kapcsolódó hírek