Eger-M3: közbeszerzési eljárás

MTI   ·   2012.01.02. 15:30

Felgyorsulhat az Eger és az M3-as autópálya között közvetlen összeköttetést biztosító főút építése, azt követően, hogy kiírták a Füzesabony és Maklár közötti első ütem kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárást – tájékoztatta hétfőn a távirati irodát a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NFI) Zrt.

A 2,6 kilométeres út kivitelezése várhatóan 2012 első félévében elkezdődik, és az év végére be is fejeződik – közölte a társaság.

A 251. számú út a terv szerint a 3. számú főút és Maklár között a meglévő út nyomvonalán, kétszer egy sávos, óránként 90 kilométeres sebességre tervezett főútként épül ki. Az útszakaszon új csomópontot nem alakítanak ki, a 3. számú főútnál meglévő körforgalmi csomópont pedig változatlan marad.

Az érintett útszakaszon naponta jelenleg csaknem 4200 jármű közlekedik, a forgalom 2030-ra az előrejelzések szerint mintegy 50 százalékkal, 6600 jármű fölé emelkedik.

Az NFI 2012. február 23-ig várja az ajánlatokat, az eredményhirdetés tervezett időpontja 2012. április 23., a szerződéskötés tervezett időpontja pedig 2012. május 14.

A beruházás az Új Széchenyi Terv részeként az Európai Unió támogatásával a Közlekedési Operatív Program (Közop) keretén belül az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával valósul meg – közölte az NFI.

A kormány tavaly májusban döntött arról, hogy elkezdődhet az Egert az M3-as autópályával összekötő út első szakaszának építése; Fellegi Tamás akkori nemzeti fejlesztési miniszter előterjesztése nyomán kiemelt projektté nyilvánították a közel 1 milliárd forint értékű beruházást.

Habis László, Eger fideszes polgármestere akkor arról szólt, hogy a tervek szerint két ütemben épül meg az út, amelynek révén a Hevesi megyeszékhely bekapcsolódhat az európai autópálya-hálózatba.

Akkori közlése szerint a most kezdődő első ütemhez kapcsolódik majd a Maklár és Eger közötti, mintegy 10 kilométernyi második ütem, amely kikerüli Andornaktálya, Maklár és Nagytálya községeket. Ez utóbbi költsége az előzetes számítások szerint mintegy kilencmilliárd forint.

Úgy vélekedett, a beruházás megkezdése mérföldkövet jelent a település életében, hiszen immár 35 éve léteznek mindmáig megvalósítatlan tervek egy Egert a fő közlekedési útvonallal összekötő útszakasz megépítésére.
Andornaktálya lakossága, a helyi önkormányzat támogatásával, korábban több alkalommal félpályás útlezárással tiltakozott a községen az M3-as autópálya irányában áthaladó fokozott forgalom miatt.

Kapcsolódó hírek