Elkezdte a termelést a ceglédi oldalban az első MÁV-os Kiss

iho/vasút   ·   2020.03.15. 18:10
elso_utasforgalmi_kiss98

Kigördült a Nyugati pályaudvarról és mától a Budapest-Nyugati–Cegléd–Szolnok vonalon közlekedik az első Kiss. 2022 végéig összesen 40 nagy kapacitású, 600 ülőhelyes járművet állít forgalomba kormányzati támogatással a MÁV-Start. Az új emeletes motorvonat az előírt vizsgálatokat, típusteszteket követően, a szükséges engedélyek birtokában kezdte meg az utasforgalmi próbaüzemet a Budapest-Nyugati–Cegléd–Szolnok vonalon.

(fotók: Vörös Attila)

Április végétől már a Budapest-Nyugati–Vác–Szob vasútvonalon is találkozhatnak az utasok az új emeletes vonatokkal. Májusban és júniusban is egy-egy, júliusban várhatóan további hat Kiss lesz utasforgalmi próbaüzemre kész, a tizenegyedik jármű pedig augusztusban indulhat el. Az első ütemben munkába álló járművek a két legforgalmasabb elővárosi vonalon, Cegléd és Vác felé közlekednek majd. A Stadler tájékoztatása szerint a negyven Kiss emeletes motorvonat gyártására vonatkozó keretszerződés második és harmadik ütemében további nyolc Kiss még idén, a további huszonegy emeletes motorvonat pedig 2022 végéig forgalomba áll.

A Budapest elővárosi forgalmat 2022 végére teljes egészében korszerű Kiss, Flirt és Desiro járművek szolgálják majd ki. A felújítások és a modern motorvonatok forgalomba állítása hozzájárul a menetrend javításához, a pontosabb közlekedéshez, az elővárosi vonalakra jellemző fokozott terhelés kiegyensúlyozottabb eloszlásához is.

Ha esetleg elfeledték volna: minden Kiss három hagyományos és egy mozgássérültek által is használható mosdóval van felszerelve, a multifunkciós terekben pedig négy kerekes szék, illetve tizenkét kerékpár vagy öt babakocsi is szállítható, továbbá wifivel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, valamint korszerű kamerarendszerrel rendelkeznek majd.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek