Forgalomban az első megújult Talent

Károly Szabolcs   ·   2019.10.12. 09:00
400px_megujult_talent

A vasúttársaság meglehetősen problémás járműsorozatának első megújult fecskéje a 425 009-es egység. Az eső-kelő motorvonatokkal való több évnyi kínlódást követően a MÁV-Start idén tavasszal döntött a tarthatatlan helyzet normalizálásáról: két évre szóló szerződést kötött a MÁV Vagonnal és az Osztrák Szövetségi Vasúttal (ÖBB) a Talentek javítását és felújítását illetően.

Forgalomba állt a MÁV-Start első kívül-belül kipofozott Talent-motorvonata. Jövő év végéig a többi kilencet is gatyába rázzák. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: MÁV Zrt.)

A kipofozás során nagyjavítást kapnak a forgóvázak, a fékrendszer, a vezetőállás és az utastér, továbbá megújulnak a lengő tolóajtók, a lépcsők, a WC-berendezés és a klímaberendezés is. A 009-es Talent még az eredeti piros–szürke–fekete–fehér festéssel került vissza a forgalomba, a többi kilenc azonban már az új startos arculatnak megfelelő, kék–fehér–sárga–fekete festési összeállítással kerül ki a felújításról.

A forgóvázakon és a fékrendszeren felül az utastér és a vezetőállás is megújult

A 425-ös (ex 5342-es) sorozatú Talentek a MÁV-Start egyetlen kétáramnemű, vagyis az osztrák/német tizenöt kilovolt 16,7 hertzes és a magyarországi huszonöt kilovolt ötven hertzes betáplálásról is üzemelni képes motorvonatai. A szerelvényeket emiatt jelenleg a Győr és Bécs közötti euregiós közlekedésben használja a vasúttársaság, azonban járműkonstrukciós hibák – például a túl hamar elkopó féktárcsák – miatt alacsony szintű a rendelkezésre állásuk: tízből csak hármat-négyet tudnak folyamatosan forgalomban tartani. Ennek következtében hetente akár többször is előfordul, hogy a Győr és Bécs/Bruck an der Leitha közötti vonatokra nem jut elég Talent, így az utasok Hegyeshalomban átszállásra kényszerülnek.

A teljes sorozat korszerűsítését követően várhatóan már nyolc-kilenc szerelvényt adhat majd ki forgalomba a MÁV-Start. A mávos Talentekről ide kattintva olvashat bővebben.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek