Jövőre ismét lesz nálunk nemzetközi repülőnap

TTG Hírlevél   ·   2012.08.23. 14:00
cim

A honvédelmi miniszter utasítást adott ki a 2013. évi Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató megszervezésével és végrehajtásával összefüggő feladatokról. Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe és közvetlen irányítása alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (MH) katonai szervezeteire terjed ki – olvasható a TTG hírlevében.

A 2013. évi Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató megszervezésével és végrehajtásával kapcsolatos feladatok irányítására a miniszter dr. Borbíró Zoltán kabinetfőnök-helyettest jelölte ki. Bár az utasítás a tervezett repülőnap dátumát és helyszínét nem tartalmazza, arra feltehetően 2013 augusztusában, Kecskeméten kerülhet sor.

2008-ban európai mércével nézve is jelentős, minden korábbinál látványosabb és változatosabb programmal sikerült a nagy nemzetközi repülőnapok sorába emelni a kecskeméti rendezvényt, melyre több mint százezer hazai és külföldi néző volt kíváncsi. Az érdeklődést fokozta, hogy az eseményen a magyarok mellett bemutatót tartottak többek között az amerikai, a brit, a belga, a cseh, a finn, a francia, a görög, a holland, a horvát, a lengyel, a német, az olasz, a spanyol, a szerb, és a török légierő gépei is. A hatalmas hazai és külföldi érdeklődés ellenére, 2009-ben – úgymond takarékossági okokból – elmaradt a repülőnap, de 2010-ben újra megtartották.

Ezt követően 2011 februárjában, az Európai Repülőnapok Tanácsa (European Airshow Council – EAC) konferenciáján 24 ország 240 képviselőjének jelenlétében, a kecskeméti szervezők vehették át a 2010. év legjobb repülőnapjának járó díjat, a „Paul Bowen Trophy”-t. A díjat több szempont alapján ítélik oda, amelyek között szerepel a biztonság, a szervezettség és nem utolsósorban az, hogy az adott rendezvény mennyire közönségbarát. Az EAC-hez eljuttatott információk alapján a 2010. évi kecskeméti repülőnap minden tekintetben megfelelt ezen kritériumoknak.

A Honvédelmi Minisztérium a jövő évi repülőnapot kettős ünnepnek szánja, hiszen a 165 éves honvédség mellett a magyar légierő jövőre ünnepli fennállásának 75. évfordulóját.

Kapcsolódó hírek