Korkedvezményes nyugdíj a buszvezetőknek?

MTI/iho   ·   2015.01.16. 08:31

A hatályos rendelkezés szerint a korkedvezményre 2014. december 31-éig lehetett jogosultságot szerezni. Ezért a buszvezetők korkedvezményes nyugdíjának megtartását már szeptemberben kezdeményezték.

A kormányzati véleménnyel – amely szerint a korkedvezményes nyugdíj „jogtalan előny a többi munkavállaló csoporttal szemben” – nem ért egyet a szövetség.

– Az érdekképviselet jelezte: a Volán-cégcsoportban közel 11 ezer autóbusz-gépkocsivezető dolgozik, átlagéletkoruk folyamatosan közelít a nyugdíjkorhatárhoz. Az eddig elvégzett valamennyi szakértői vizsgálat, felmérés egyértelműen igazolta a korkedvezmény létjogosultságát, felhívva a figyelmet az egészségkárosodás kockázati tényezőire. A buszvezetők könnyített munkakörben foglalkoztatására nincs lehetőség, és valószínűsíthető, hogy a piaci verseny miatt a 2017. évi piacnyitás után sem lesz – fűzte hozzá közleményében a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ).

A KMSZ szerint átmeneti megoldást jelenthet, ha a kormány ismét módosítja a vonatkozó törvény rendelkezéseit, és meghosszabbítja a jogosultságszerzés idejét.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek